Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Acherontia atropos - gąsienice Trupiej główki na ziemniakach
Autor Wiadomość
Sławek Kuczkowski 
Administrator

Zainteresowanie grupą: Geometridae
Wysłany: 2007-08-05, 13:34   Acherontia atropos - gąsienice Trupiej główki na ziemniakach

Poniższy list otrzymałem wczoraj od osoby podpisującej się jako "Elis Hedgehog":

Cytat:
Witam:)
Przypadkiem znalazłam na lodydze ziemniaka ogromną gąsienicę acherontia atropos. Pewnie to żadne odkrycie ale tak mi się spodobała że zrobiłam jej kilka zdjęć :) Chciałam się nimi z kimś podzielić :)
Pozdrawiam :)

Zdjęcia poniżej.

atropos3.jpg
Zmierzchnica trupia główka (Acherontia atropos)
Plik ściągnięto 703 raz(y) 146.74 KB

atropos2.jpg
Plik ściągnięto 594 raz(y) 146.82 KB

atropos.jpg
Plik ściągnięto 469 raz(y) 139.77 KB

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-08-05, 13:55   

Zdjęcia są ciekawe. Niestety mało z nich można się dowiedzieć. Nie wiemy kiedy je zrobiono (metryczka jest skasowana), ani gdzie. Szkoda, bo byłaby to cenna informacja o występowaniu tego migranta w tym roku.

Sławek Kuczkowski 
Administrator

Zainteresowanie grupą: Geometridae
Wysłany: 2007-08-05, 14:17   

Jak tylko przeczytałem ten list, odpisałem z prośbą o brakujące informacje i ewentualnie dalsze zdjęcia.

grzegorzb

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2007-08-06, 07:42   

no niezła parówka :mrgreen: :mrgreen:

gryziorka 
motylna

Zainteresowanie grupą: motyle
Wysłany: 2007-08-06, 08:19   

Witajcie, jestem zielona jak ta gąsienica w tej dziedzinie, ale czytam i uczę sie patrzeć. Gdyby jednak mi przypadło odkryć takiego stwora, to niewątpliwie narobiłabym paniki.
:shock:

robertryba_2005

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera/Coleoptera i inne
Wysłany: 2007-08-06, 12:39   

A czy ma ktoś może jakieś doświadczenia w szukaniu w.w. gąsienic w nocy z latarka ? Bo umnie ten gatunek występuje napewno, ale nie wiem jak szukać :) Bo podczas wykopków wiekszość poczwarek ulega zniszczeniu :?

PawełB
fotoentuzjasta :-)

Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2007-08-06, 12:42   

a ona żeruje w dzień, czy w nocy ?

Alicja 

Zainteresowanie grupą: motyle
Wysłany: 2007-08-07, 07:55   

ja nigdy nie natknęłam Sie ani na imago ani na gąsienice :( , i też jestem ciekawa jak i gdzie jej szukać ( jeszcze mnie rolnik jakiś z widłami będzie ganiać ze mu uprawy niszczę ;) ) - a tak węgle to ktoś ją widział w ostatnich latach w okolicy Gdańska ?

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Wysłany: 2007-08-07, 13:20   

Dorosłe gąsienice trupiej główki żerują w nocy. W dzień chowają się głęboko w cieniu, a nawet zagrzebują się w ziemi blisko rośliny żywicielskiej. Szukać trzeba przede wszystkim leżących na ziemi odchodów tej dużej gąsienicy, a jeśli się znajdzie, to dokładnie trzeba przejrzeć okolicę. Można ją znaleźć tam, gdzie rosną rośliny pokarmowe gąsienic: ziemniaki, pomidory, bieluń, pokrzyk i inne psiankowate.
Alicjo, trupia główka to migrant z Afryki. To, że ktoś ją widział w okolicy Gdańska w ubiegłym roku o niczym nie świadczy, w tym roku może jej nie być. Ale spotyka się ją nawet w Skandynawii. Po prostu trzeba szukać i już. :wink:

Damian 
Lepidoptera

Zainteresowanie grupą: Rhopalocera i Heterocera
Wysłany: 2007-08-08, 14:15   

Kwiczala Antoni napisał/a:
Można ją znaleźć tam, gdzie rosną rośliny pokarmowe gąsienic: ziemniaki, pomidory, bieluń, pokrzyk i inne psiankowate.

Czy opryski nie przeszkadzają w żerowaniu i wcześniejszemu złozeniu jaj :?:

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Wysłany: 2007-08-08, 15:37   

Wszystko zależy, czym się opryskuje, i jak szerokie spektrum działania na owady ma zastosowany środek. Nie jestem rolnikiem, ani specjalistą od środków stosowanych do opryskiwania, ale można się domyślić, że jeśli użyje się środka owadobójczego, to na pewno trupiej główce to zaszkodzi (a podejrzewam, że do zwalczania stonki takich się używa).

Damian 
Lepidoptera

Wysłany: 2007-08-08, 16:36   

Kwiczala Antoni napisał/a:
ale można się domyślić, że jeśli użyje się środka owadobójczego, to na pewno trupiej główce to zaszkodzi (a podejrzewam, że do zwalczania stonki takich się używa).

Tak domyśliłem się ...lecz miałem wątpliwość, bo niektóre środki są też przystosowane wyłącznie na dany gatunek .

robertryba_2005

Wysłany: 2007-08-08, 19:58   

Tylko takie srodki sa drogie i nie kazdego rolnika na to stac, a duze gospodarstwa nie patrza na ochrone srodowiska i stosuja najtansze srodki. Od kiedy w.w gospodarstwa powstały wielkośc populacji A. atropos nagle spadła. jakies 10 lat temu to pamietam, ze podczas wykopkow co kilka metrów była poczwarka, a jeszcze dawniej to mozna je było wiadrami zbierac. Teraz znalezienie choc jednej poczwarki na polu to wielkie osiagniecie.

Damian 
Lepidoptera

Wysłany: 2007-08-08, 23:03   

robertryba_2005 napisał/a:
Tylko takie srodki sa drogie i nie kazdego rolnika na to stac, a duze gospodarstwa nie patrza na ochrone srodowiska i stosuja najtansze srodki. Od kiedy w.w gospodarstwa powstały wielkośc populacji A. atropos nagle spadła. jakies 10 lat temu to pamietam, ze podczas wykopkow co kilka metrów była poczwarka, a jeszcze dawniej to mozna je było wiadrami zbierac. Teraz znalezienie choc jednej poczwarki na polu to wielkie osiagniecie

Szczególnie stosuje się je na większych powierzchniach uprawianych .
Myśle że jest szansa znalezienia w mniejszych ogródkach , gdzie często nie stosuje sie zadnych oprysków i innych środków ochrony roślin. :wink:

robertryba_2005 napisał/a:
jakies 10 lat temu to pamietam, ze podczas wykopkow co kilka metrów była poczwarka, a jeszcze dawniej to mozna je było wiadrami zbierac.

szkoda że te czasy nie wrócą :(

robertryba_2005

Wysłany: 2007-08-08, 23:20   

Damian napisał/a:

Myśle że jest szansa znalezienia w mniejszych ogródkach , gdzie często nie stosuje sie zadnych oprysków i innych środków ochrony roślin. :wink:

Z moich obserwacji wynika ze jest na odwrot, jeszcze nigdy ale to nigdy nie znalazłem zadnej poczwarki w ogródku, a im wieksze pole tym wiecej zawsze było poczwarek, mozliwe ze samica wybiera wieksze pola na ktorych skłąda wieksza ilosc jajeczek. A od powstania pol po 100 i wiecej hektarów, liczba poczwarek na mniejszych polach znacznie zmalała.

Odpowiedz do tematu