Wysłany: 2008-04-25, 12:35 Zorzynek i modrach z dziś
Zorzynki pojawiły się i u mnie, niestety bardzo płochliwe, udało mi się tylko sfocić jednego samczyka... do tego masa modraszków (pomóżcie z oznaczeniem) i hicior : Zieleńczyk ostrężyniec, ale niestety nie dał się do siebie zbliżyć...
O.K. dzięki! Narazie same samczyki tych modraszków, brak samiczek.
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 42 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2008-04-25, 15:13
Ech, a ja dziś w okienku między zajęciami 2 godziny łaziłem po parku i tylko z daleka mi coś białego mignęło. Środek Warszawy to jednak nie jest dobre miejsce do obserwacji motyli :/
Ronnie
Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2008-04-25, 17:58
Zależy też to trochę od szczęścia, ja dziś również szukałem i mimo 18 stopni i słońca nie spotkałem nic. A mam koło siebie łąki
a ja dziś byłem w okolicach Tykocina i w Biebrzańskim PN i widziałem masę bytomkowców, zorzynków, pawików, parę wieszczków, ceika i wietka gorycznika i jednego z ostatnich myszołowów włochatych oraz gąsienice trociniarki i mnemozyny niestety było za ciepło i motyle ciągle latały ;/
a u mnie cały czas tylko pawiki bielinki i cytrynki :/
u mnie sporo zieleńczyków i wieszczków, do tego pawiki, pokrzywniki, jeden żałobnik i kratkowiec, sporo cytrynków i pojedyncze bielinki, z dnia na dzień powinno się robić coraz ciekawiej
Shadow
Wysłany: 2008-04-27, 16:39
Wróciłem z rowerowej wycieczki po okolicy. Zatrzęsienie pawików i zorzynków, sporo bielinków i cytrynków. Oprócz tego jeden ceik, dwa argiolusy (chyba, nie chciały siadać na dłużej niż moment) i parę dziennych miernikowców i inszej drobnicy (chyba A. reaumurella i N. swammerdamella). W sumie jestem zadowolony.
Ronnie
Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2008-04-27, 16:53
a ja nie jestem zadowolony, cały czas bielinki i kilka pawików, do światła nic nie leci, mam jakiegoś pecha :/ Na weekend majowy wyjeżdżam w pieniny do Jurka ;] nie wiecie czy coś już tam lata?
_________________ Jasiek
Shadow
Wysłany: 2008-04-27, 16:56
A ja najpewniej na Boże Ciało w Pieniny Liczę, że Jurek poda jakieś miejsca-pewniaki
Powinno coś latać - Jurek dał już 34 obserwacje na lepidoprera.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum