Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 43 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2008-05-27, 19:20 Motyle z Pienin
Kilka zdjęć co do których nie jestem pewien poprawności identyfikacji lub też nie mam pomysłu gdzie w ogóle zacząć szukać. Zdjęcia robione w Pieninach - przy okazji chciałem podziękować Jurkowi Ziębie za wskazanie dobrych miejsc na bezkrwawe łowy z aparatem. Co prawda pogoda sprzyjała raczej chodzeniu po górach niż obserwowaniu motyli, ale co nieco udało się sfotografować (a jeszcze więcej zobaczyć).
1. Po wskazówkach z innego wątku obstawiam Carterocephalus palaemon
2. Nie podejmuję się próby oznaczenia tego powszelatka, tym bardziej że nie dysponuję zdjęciem spodu skrzydeł.
3. Pyrausta sp.
4. Pseudopanthera macularia
5. Pieris rapae
6. Autographa gamma
7. ?
8. ?
9. Słabe zdjęcie grotnika. Może E. vulgata?
10. Gąsienica (?) w oprzędzie
11. Znów bardzo słabe zdjęcie. Jakaś zwójka chyba. Latało ich kilka koło świerków. Może Dichelia histrionana?
1, 4, 5, 6 - ok.
2 - Erynnis tages
3 - Pyrausta despicata
9 - być może E. virgaureata
10 - wygląda na Aphelia sp.
13 - Xanthorhoe biriviata
14 - wg mnie tak, ale głowy nie daję
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 43 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2008-05-28, 06:47
Jak zwykle dziękuję za pomoc. Podsumowując:
Do ew. oznaczenia została 11 i 12.
Catocalo, nie było zdjęcia numer 14 Mam rozumieć, że w Twoim opisie 13=12, a 14=13?
Co do 3 to Adam ma rację, sam źle oznaczyłem nie tylko rodzaj, ale i rodzinę. Dysponuję jeszcze bardzo słabym zdjęciem, na którym widoczne są tylne skrzydła i faktycznie jest to P. tenebrata a nie coś z Pyrausta.
Poproszę jeszcze o potwierdzenie 7, bo mi ze zdjęć na stronie Krzyśka Jonki jakoś Nomophila noctuella nie do końca pasuje.
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2008-05-28, 10:28
7 Dichomeris derasella -Gelechidae
9 Nie E vulgata, a czy E virgaureata też mam wątpliwości. Taką, słabo załamaną jasną przepaskę i ciemniejszy brzeg skrzydeł ma E subfuscata.
12 Xanthorhoe biriviata
Mam pytanie odnośnie zdjęcie nr 13. Na górnej krawędzi paska środkowego, w pobliżu przedniej krawędzi skrzydła, widać wyraźne wcięcie. Czy jest to cecha diagnostyczna X. ferrugata, na której można zawsze polegać? Piotr
Przepraszam, jeśli namąciłem. Motyl ten był zresztą różnie oznaczany (X. biriviata, X. spadicearia). Chodziło mi o nacięcie na wewnętrznej krawędzi paska środkowego przy górnej krawędzi skrzydła przedniego. Czy obecność takiego nacięcia na osobniku z takim czerwonawym pasku środkowego wystarczyłaby, żeby oznaczać go jako X. ferrugata? Piotr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum