Zainteresowanie grupą: Każda
Wiek: 29 Dołączyła: 27 Mar 2009 Posty: 10 Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2009-03-27, 21:22 Jakie warunki do gąsienicy? Czy mam dobre plany?
Witam! Chciałabym (jak będzie ciepła wiosna) hodować jakąś ładną gąsieniczkę. Mam akwarium o wymiarach: 30/15/20 (długość/szerokość/wysokość) Akwarium do góry przykryłabym gazą aby gąsienica nie wyszła. Nie wiem jakie jedzenie, czym wystroić. Jakie podłoże? Myślałam żeby na dno dać ziemię i zasadzić w niej jakieś rośliny (tu pojawia się pytanie jakie?), czy to by nie zaszkodziło?? Chcę aby gąsienica miała dobre warunki, więc pytam się przed czasem =) Jeśli gąsienica zamieniła się w motyla (nei wiem czy by były do tego dobre warunki) to bym go wypuściła na wolność oczywiście! Mam nadzieję, że otrzymam porady. Planowałam mieć w tym akwa wiele innych zwierząt. Jednak skonczylo sie na planowaniu bo zawsze coś nie pasowalo. Teraz chciałabym stworzyć tymczasowy dom dla gąsienicy! Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedzi!
_________________ =Zwierzęta to najwspanialsze, co stworzył Bóg=
Hej
Wszystko ładnie zaplanowałaś jednak hodowla nie musi być aż tak trudna. Prawdę mówiąc, to hodowla gąsienic w wersji dla początkującego ogranicza się do 3 punktów: 1. dostarczenie pokarmu, 2. odpowiednia wilgotność i temperatura, 3. utrzymanie czystości w hodowlarce. Wybierając gatunek motyla którego gąsienice chcesz hodować musisz dokładnie dowiedzieć się, jakie ma rośliny żywicielskie. Im gąsienica jest mniej wybredna, tym łatwiej jest ją hodować. Jeśli gąsienica nie będzie spasożytowana to zapewniając jej to co napisałem w 3 punktach wyżej, po pewnym czasie zamieni się w poczwarkę z której wyjdzie piękny motyl, tudzież ćma.
Co do poszukiwań gąsienicy, na wiosnę dość łatwo spotkać szwendające się gąsienice sadzawki rumienicy Phragmatobia fuliginosa które szukają miejsca do przepoczwarzenia się.
Co do prawdziwej hodowli z uwzględnieniem podawania pokarmu dla gąsienicy, bardzo fajnymi okazami są pospolite pazie królowej (Papilio machaon) bądź niedźwiedziówki kaja (Arctia caja).
Wysłany: 2009-03-28, 09:57
Dziekuje bardzo za tak miłe słowa ^^ A na dno może być ziemia z zasadzonymi roślinkami? Miałam kiedyś pazia królowej (jakies 4 lata temu) ale mi go siostra przez balkon do ogródka wyrzuciła i już go nie znalazłam. Jako dzieciak byłam załamana xD A teraz tak mi się z gąsieniczkami wzięło... Jaka musi być odpowiednia wilgotnośc i temperatura? Czystość tzn? xD Dziekuje jeszcze raz ^^ Pozdrawiam!
Oczywiście że na dnie może być ziemia z roślinami jednak może to spowodować dodatkowe kłopoty jak np. pleśń albo grzyby, które nie służą gąsienicy. Wilgotość można utrzymać kładąc mokrą chusteczkę w hodowlarce, jest potrzebna zeby gąsienica nie wyschła a także podczas wylinek. Jeśli będziesz miała ziemię z kwiatkami na dnie to to powinno wystarczyć (w sensie podlewanie rośłinki). Temperatura taka jak na zewnątrz. A czystość to głównie usuwanie niezjedzonego pokarmu oraz odchodów, nikt chyba nie chce w swoim g+++ żyć oraz takie brudne środowisko jest sprzyjające do rozwoju pleśni/grzybów/złych drobnoustrojów
W hodowli gąsienic sprawdza się zasada - im mniej cudowania, tym lepiej Niepotrzebna jest ziemia (chyba że do przepoczwarczenia, ale to tylko dla części gatunków) - dlaczego, to już wyłożył SiejeOwies. Niepotrzebny jest "wystrój" - dajemy rośliny wyłącznie pokarmowe (żadnych bluszczy, chyba że są one rośliną żywicielską) - celem hodowania gąsienic jest pozyskanie imago, a nie dekoracja pokoju. Co do utrzymania prawidłowej wilgotności - tę najczęściej zapewnia po prostu obecność roślin, wilgotna gaza czy ręczniki pap. przydają się dopiero przy stadium poczwarki (tylko niektóre gatunki, np. E. potatoria, wymagają zraszania hodowlarki wodą przy stadium gąsienicy). Na spód hodowlarki można położyć przyciętą gazetę, w celu łatwiejszego usuwania odchodów - sprzątanie ich jest koniecznością, podobnie jak wymiana pokarmu przywiędniętego czy starego. Temperatura - dla krajowców wystarczy pokojowa, ważne jedynie, żeby hodowlarka nie stała bezpośrednio na słońcu. Jednak najważniejsze jest, żeby przed zabraniem się za hodowlę poczytać trochę o motylach, poznać choćby najpospolitsze gatunki, ich wymagania - żeby nie skończyło się tak, że masz gąsienicę, ale nie wiesz czym ją karmić i biedaczka pada z głodu.
Jeszcze mała rada co do gatunków - P. machaon jest ok, ale głównie wiosną; pokolenie jesiennych gąsienic wymaga zimowania poczwarek, inaczej motyle wylęgają się w srodku zimy - jeśli nie kolekcjonujesz, będziesz mieć kłopot. Ja polecam jeszcze rusałki - pokrzywnika czy pawika, gąsienice znajdziesz na pokrzywach - w zasadzie hodują się same Bardzo łatwe i przyjemne w hodowli są też brudnice - L. salicis czy brudnica nieparka.
Wysłany: 2009-03-28, 15:43
TAaaa, tylko ze ja nie wiem jaka bede miała. Koleżanka mi przyniesie taką... Jaką znajdzie. Czyli nie moge miec ziemi i rośliny... To na spód ręczniki papierowe dam, kilka kijków a rośliny na karmówke takie, jakie bedzie potrzebowac ta gąsienica. Jak już mowiłam, nie wiem jaki gatun...
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-03-28, 16:28
A masz może cyfrowy aparat foto? Jeśli Twoja koleżanka (ta od zbierania gąsienic) nie jest entomologiem, to prawie na 100% nie bedziesz wiedziała, czym taką gąsienicę karmić. Najlepiej wtedy zrobić jej zdjęcie, i wstawić tu na forum. Podpowiemy co jej dać do jedzenia. . Być może nie wiesz, ale w Polsce jest kilka tysięcy gatunków motyli, a nieomal każda konsumuje co innego. Wiele gatunków to tzw. monofagi - żerują tylko na jednej roślinie - niczego innego nie tkną, choćby miały zdychać z głodu.
Mam dla ciebie jedną dobrą radę, przed jakimikolwiek poszukiwaniami weź w rączki książkę od biologii i poczytaj co tam wypisują o owadach, przeobrażeniach i tym podobnych rzeczach.
Wysłany: 2009-03-30, 14:35
To co napisałam czym sie różni poczwarka od gąsienicy xD to poprostu dziura!!! Nie wiem dlaczego. Jak wstałam rano to wiedzialam co to i zastanawiałam się czemu tutaj tak nagle mnie zatkało. Dziś byłam na poszukiwaniach. Nic! Jeden motyl latał żadnych gąsienic!! ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum