Luczek zadajesz bardzo banalne pytania.
Podałem w jednym z twoich tematów miejsce na forum gdzie możesz dowiedzieć się odpowiedzi na większość z nich, przeczytaj najpierw tam a potem pytaj dalej.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-08-04, 15:02
Cytat:
amator jestem ...
W Twoim wieku, luczek, każdy jest amatorem. Większość z forumowiczów, zresztą, to też amatorzy. Problem nie w tym, czy zajmujesz się entomologią zawodowo, czy amatorsko, ale ile naprawdę wiesz w interesującej Cię dziedzinie. Jak mówi przysłowie: "uczony z nieba nie spadł". Stąd rada, którą Ci wielu udziela: zanim jeszcze zaczniesz zabijać owady, musisz jak najwięcej o nich się dowiedzieć, zawęzić zakres zainteresowania (nie sposób zbierać wszystkiego - zadecyduj, czy chcesz zbierać ważki, chrząszcze, motyle, czy jeszcze coś innego).
Cytat:
i moja kolekcja..
Każdy z nasz od czegoś zaczynał. Trochę Ci więc podpowiem. Owadów nie należy nabijać na zwykłe szpilki krawieckie. Musisz się zaopatrzyć w specjalne szpilki entomologiczne. Gablota z owadami nie może być otwarta - w kilka miesięcy cały Twój "zbiór" zostanie zjedzony przez szkodniki. Musisz kupić, lub dać zrobić znajomemu szczelną gablotę entomologiczną. W gablocie owady nie mogą wyglądać byle jak. Trzeba je przedtem wypreparować (rozpiąć na specjalnym rozpinadle).
Właściwie nie powinienem tego wypisywać na forum - od tego są specjalne strony w internecie, gdzie znajdziesz takie informacje - jak truć owady, jak je preparować, jak przechowywać i t.d.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum