jutrzenka
Zainteresowanie grupą: motyle dzienne i nocne
Wysłany: 2011-07-03, 14:35 Ćmy = proszę o rozpoznanie
Witam serdecznie,
Jestem przede wszystkim fascynatem bezkrwawych łowów czyli łapania piękna przyrody w kadrze fotograficznym. Niestety nie znam się dobrze na owadach, a czasem się trafiają piękne nieznane obiekty.
Mam nadzieję,że mogę liczyć na pomoc w rozpoznaniu (będę umieszczać wszystko w tym jednym wątku) sama nie dam rady, bo zasobów w necie mało a patrząc na zdjęcia wydają mi się niektóre gatunki bardzo podobne.
1.
czerwiec - trawy polne
2.
niestety nie pamiętam okresu, znalezione jako kokon w lesie liściastym
Paweł Walkiewicz
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2011-07-03, 14:37
1. Chrysoteuchia culmella
Zdjęcie nr 2 nie nadaje się do identyfikacji.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2011-07-03, 15:17
Na foto nr 2 jest zapewne Aglia tau - ale zdjęcie jest "nazbyt artystyczne" i prześwietlone.
_________________ Antek
jutrzenka
Wysłany: 2011-07-03, 16:29
Jeśli można to też polskie nazewnictwo
3
Paweł Walkiewicz napisał/a:
jutrzenka napisał/a:
bo zasobów w necie mało
nonsens
tj subiektywne stwierdzenie
Tak to chyba (2) Aglia tau (samica)
Paweł Walkiewicz
Wysłany: 2011-07-03, 16:54
Catocala fulminea. Jeśli istnieje polska nazwa oznaczanego przez nas motyla, to bez problemu znajdziesz ją sama. Wstawianie artystycznych zdjęć takich jak drugie w powyższym, jak i wcześniejszym Twoim poście nie ma sensu.
Wysłany: 2011-07-03, 18:24
Cytat:
tj subiektywne stwierdzenie
Jutrzenko, wpisując w wyszukiwarkę (Google) nazwę gatunkową Aglia tau otrzymujesz 3230000 (ponad 3 mln!) stron o tym motylu. To obiektywnie bardzo dużo. Stron z motylami w internecie jest ogromnie dużo, ale trzeba je umieć wyszukiwać (czytaj: trzeba się znać na motylach). Stąd Twój problem - skupiasz się na niezaprzeczalnym pięknie motyli, nic o nich nie wiedząc.
Cytat:
Jeśli można to też polskie nazewnictwo
Znakomita większość polskich gatunków motyli (a jest ich ponad 3000) nie ma polskiej nazwy, bo i po co. A nawet gdy mają, to nie są wiążące i mogą wprowadzić w błąd. Polskie nazwy ma niewielka ilość tych najpospolitszych gatunków - i można je znaleźć w internecie. Podam Ci przydatną stronę: http://www.lepidoptera.pl/start.php
_________________ Antek
jutrzenka
Wysłany: 2011-07-03, 22:02
Kwiczala, dzięki za rozjaśnienie faktycznie szukając nie mam pojęcia nawet w jakiej kategorii czy rodzinie szukać, więc idę obrazkowo lub opisowo.
A mógłbyś mi podać jakiś link do rozpoznawania motyli po gąsienicach?
4
Artystyczne... chyba daleko do tego fakt,że może niektóre mało "udane" ale to wynikające z braku odpowiedniego sprzętu pod ręką.
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2011-07-03, 22:57, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-07-03, 22:56
Cytat:
mógłbyś mi podać jakiś link do rozpoznawania motyli po gąsienicach?
Podałem go w moim poprzednim poście. U samej góry strony jest zakładka "narzędzia", a w niej link do "wyszukiwarki gasienic".
Cytat:
Artystyczne... chyba daleko do tego
Na forum piszą na ogół osoby interesujące się entomologią. Zdjęcia robi się tak, by możliwie łatwo szło oznaczyć motyla - a więc potrzebny jest widok z dużą ilością szczegółów - najlepiej z góry (czasem ważny jest spód skrzydeł). Co najmniej dwa Twoje zdjęcia znacznie odbiegają od tego kryterium - motyla widać z boku, a skrzydeł w ogóle. Takie zdjęcie nie pozwala na oznaczenie okazu - entomolog takiego zdjęcia nie zrobi, do niczego nie służy poza zaspokojeniem własnej wizji "artystycznej".
PS. Na tym forum zwyczajowo zwracamy się do siebie po imieniu.
_________________ Antek
Paweł Walkiewicz
Wysłany: 2011-07-04, 00:10
4 szukaj w Sphingidae
Kwiczala Antoni napisał/a:
a więc potrzebny jest widok z dużą ilością szczegółów - najlepiej z góry (czasem ważny jest spód skrzydeł)
a nieodpowiedni sprzęt nie ma najmniejszego znaczenia. Jeśli zrobiłaś bezwartościowe pod kątem oznaczania zdjęcie z boku, równie dobrze możesz zrobić odpowiednie zdjęcie obrazujące wzór na skrzydłach, czego przykładem jest twój drugi post.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum