Wysłany: 2013-08-06, 00:17 Motyle nocne i dzienne - prośba o rozpoznanie
Ładnie proszę o rozpoznanie poniższych motyli .. Wszystkie obserwowane w Elblągu, mieszkam przy parku i często wieczorami wpadają do mnie motyle nocne .. Próbowałam ich szukać na własną rękę.. ale jest tyle gatunków i tak bardzo do siebie podobnych, że chyba zdam się na ekspertów...
Rozpoznano z pomocą Catocala i Filipa B.
1. Amphipyra pyramidea
2. Autographa gamma
3. Noctua pronuba
4. Anarta trifolii
5. Pelurga comitata
Z góry bardzo dziękuje!
Ostatnio zmieniony przez Migoti 2013-08-06, 11:18, w całości zmieniany 1 raz
Filip B.
Zainteresowanie grupą: Heterocera
Mam jeszcze dwa motyle, tym razem raczej dziennie do rozpoznania.
1. Mam wątpliwości, czy to jest Plebejus argyrognomon czy Plebejus idas, a może jeszcze jakiś inny... Choć po dokładniejszej analizie tego i innych zdjęć skłaniam się do Plebejus argus
2. Znalazłam polską nazwę Kraśniak goryczak, pytanie czy jest ona poprawna, i jak brzmi nazwa łacińska.. google mi nie pomaga ;/
Edit: znalazłam Zygaena ephialtes
Ostatnio zmieniony przez Migoti 2013-08-28, 19:50, w całości zmieniany 1 raz
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2013-08-06, 22:38
1 W Polsce występują 3 bardzo podobne gatunki: Plebejus argus, Plebejus idas i Plebejus argyrognomon. Prawidłowe rozpoznanie gatunku ze zdjęcia jest bardzo trudne - w zasadzie decydują pewne szczegóły budowy anatomicznej przednich nóg.
2. Tak, to Zygaena ephialtes. Ale polska nazwa rodzajowa to kraśnik, a nie kraśniak. Poza tym, polskich nazw gatunkowych dla Z. ephialtes jest sporo - i nie mają one znaczenia naukowego. Staraj się używać nazw łacińskich - są powszechnie używane i jednoznaczne.
Dziękuje!
Rzeczywiście pierwszy jest trudny .. Mam jeszcze inne zdjęcia, ale za każdym razem zmieniam zdanie co do tego jaki to konkretnie .. Zdjęcia są podobne więc nie mogę prawidłowo tego ocenić, trudno .
Co do drugiego to znalazłam w internecie na jakimś blogu polską nazwę, łacińskiej nie było.. Potem dopiero "pogrzebałam" w internecie i udało mi się zlokalizować prawidłową nazwę polską. A potem już łatwo do łacińskiej.
Bardzo dziękuje za wsparcie .. Wiele dla mnie znaczy w mojej przygodzie z motylami
Co do pierwszego to ostatecznie też sobie go tak oznaczyłam właśnie po przeczytaniu opisów jak powinien wyglądać i zdjęciach na lepidoptera.pl . Bardzo dziękuje za odpowiedź, dzięki temu mogę mieć pewność .
Co do drugiego tak podejrzewałam dlatego napisałam "raczej" .. swoją drogą ciekawe... skoro są to motyle latające w dzień to czemu należą do motyli nocnych ..
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2013-08-07, 19:16
Pojęcie "motyle dzienne" jest związane z porą ich aktywności, ale to grupa sztucznie utworzona. W systematyce decydują inne czynniki (morfologiczne, anatomiczne) i kraśniki, chociaż latają w dzień, są systematycznie bardzo odległe o takich rodzin jak pazie, czy rusałki.
_________________ Antek
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2013-08-07, 21:12
Inaczej rzecz ujmując -tak zwane motyle dzienne charakteryzują się buławkowatymi czułkami i wyraźnym przewężonym w stosunku do tułowia odwłokiem. Motyle o inaczej wykształconych tych cechach potocznie nazywamy ćmami, motylami nocnymi. Wiele gatunków, w tym niektóre całe rodziny motyli, tzw nocnych jest aktywna tylko w dzień, niektóre w bardzo określonych godzinach.
Podział na motyle nocne i dzienne jest bardzo prowizoryczny nie mający nic wspólnego ze stanem faktycznym.
Traktujmy wszystkie motyle do rzędu (jako motyle) Lepidoptera, dalej do rodzin, a ostatecznie gatunku
Dziękuje bardzo . Bardzo ciekawe, pouczające i nawet logiczne ...
Dziś miałam okazję być w Motylarium we wsi Bliziny. Mieli niewiele okazów i głównie polskie, które znam. Do tego widziałam największą ćmę świata co bardzo mnie ucieszyło . Jednak mam pytanie co to paru gatunków, które widziałam na wolności. Wokół było pełno polan i posadzonych kwiatów, więc był to doskonały punkt obserwacyjny .
1. Na początek motyl nocny: Amphipyra tragopoginis
2. Thymelicus lineola lub sylvestris
3. Issoria lathonia
4. Argynnis paphia
I jeszcze to z domu.
5. Xanthorhoe ferrugata
Ostatnio zmieniony przez Migoti 2013-08-28, 19:53, w całości zmieniany 1 raz
Dziękuje ogromnie Mam mnóstwo kolejnych próśb.. O ile przy motylach dzienny mogę coś sama poszukać, o tyle przy motylach nocnych to szukanie igły w stogu siana... Przepraszam za ilość, ale po prostu dawno mnie nie było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum