Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2008-07-20, 21:02
Sory za zamieszanie ale jak Adam zamieścił swoje zdjęcia macierzanki w naturze to musze przyznać, że rosło tego tam dosłownie ogromne ilości. Naturalne zdjęcia wygladają inaczej niż te z atlasów. Jeszcze raz przepraszam i dziękuje Adamowi za pamięć. W tym wypadku możemy chyba ostatecznie roztrzygnąć, że kraśnik to Z. purpuralis.
Wysłany: 2008-07-24, 00:39
Wracam do swojego pierwszego postu - drugie zdjecie od góry (kraśnik) - to Z. viciae czy Z. loti ? W swoim poście Adam go opuścił a potem omawialiśmy już roślinki - przepiękną macierzankę. A swoja droga faktycznie ładnia pachnie - niezapomniany zapach
Wysłany: 2008-07-24, 10:07
Teraz ja podziękuję wszystkim w tym temacie
Mam jednak pytanie o polskie nazwy. Większość dziennych ma swoją polską nazwę, nocne jednak często mają tylko wyrażoną w łacinie. Co jest oczywiście zrozumiałe, pozwala jednoznacznie określić gatunek w kontaktach międzynarodowych czy publikacjach naukowych. Domyślam się, że część nazw to tradycja ludowa a część to bujna twórczość autorów przewodników i atlasów o motylach. Czy jest jednak jakieś kolegium zatwierdzające nowe nazwy lub w przypadku kilku zwyczajowych - starych nazw określające, która z nich jest obowiązującą. Czy może jest to "wolna amerykanka".
Np. jeszcze kilka lat temu obowiązywała nazwa "Perłowiec malinowiec", teraz mamy "Dostojkę malinowca". Jak to sie odbywa ?
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 43 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2008-07-24, 10:43
U Tykacza z 1963 roku też jest Dostojka malinowiec
Kolegia, komisje nomenklatoryczne odnoszą się tylko do nazw naukowych, czyli łacińskich.
Wszystkie inne nazwy wernakularne są dowolne, i nie ma tu żadnych komisji do ich zatwierdzania.
Oczywiście w przypadku motyli np. dziennych, czy znanych, charakterystycznych nocnych, nazwy narodowe są znane od lat i stosowane niezmiennie od pokoleń...
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 43 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2008-07-24, 12:51
Comes napisał/a:
A u Heintza - Motyle Polski - atlas (Warszawa 1990) mamy perłowce = dostojki, południce i sadowniki = rusałki, itd.
Heinze z tego co pamiętam chciał dostosować nazwy polskie do łacińskich, czyli jeśli nazwy rodzajowe są inne po łacinie, to po polsku również - stąd wiele dosyć dziwnych nazw.
Adam Larysz napisał/a:
Oczywiście w przypadku motyli np. dziennych, czy znanych, charakterystycznych nocnych, nazwy narodowe są znane od lat i stosowane niezmiennie od pokoleń...
Hehe, ostatnio wpadła mi w ręce ciekawostka: "Historya naturalna w obrazach", tom Zoologia (tekst Adolfa Dygasińskiego) z 1891 roku. Są tam między innymi wymienone takie motyle:
Pawik dzienny (co ciekawe, nazwa łacińska pisna przez J)
Bielinek (niestrzęp głogowiec)
Pokrzywnik
Perłowiec mały (podpisanego Agrynnis, z obrazka nie mogę dojść co to - śmiem twierdzić, że coś takiego u nas nie lata)
Cytrynka (dobrze, że nie cytryna )
Apolo (kiedyś najwyraźniej miał nazwę rodzajową Doritis)
Żałobnik (kiedyś w rodzaju Vanessa)
Jaskółczy ogon (paź królowej)
Rusałka admirał (o, a tu się nazwa rusałka pojawia, przy pozostałych rusałkach nieobecna)
Ostetowiec (czyli osetnik)
Trupia główka
Niedźwiedziówka (kaja)
Wstęgówka ponsowa (teraz to by ort był - obecnie pąsówka)
Jedwabnik ajlantowy (Saturnia cynthia - teraz Samia cynthia)
Przeziernik (Trochilium apiforme - nie wiem jak to się teraz nazywa szczerze powiedziawszy; z obrazka też nie mam pewności, czy to rzeczywiście coś z Sesiidae)
Jedwabnik morwowy (Bombyx mori)
Przeziernik (Trochilium apiforme - nie wiem jak to się teraz nazywa szczerze powiedziawszy; z obrazka też nie mam pewności, czy to rzeczywiście coś z Sesiidae)
Chodzi o Sesia apiformis - tu można znaleźć wszystkie historyczne nazwy tego gatunku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum