Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Antheraea pernyi, Actias luna, Samia cynthia
Autor Wiadomość
Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-06-01, 21:59   

Cytat:
i tak cykl odnawiałby się
Przy hodowli motyli, a szczególnie egzotycznych pawic trzeba wziąć pod uwagę, że materiał do hodowli (jaja, gąsienice) rzadko pochodzą z natury, a częściej z innych hodowli. Z tego powodu często mamy do czynienia z problemami hodowli wsobnej. Objawia się to problemami z wylęgiem gąsienic z jaj (zamierają w osłonkach jajowych przed wylęgiem), zwiększoną śmiertelnością gąsienic, kłopotami z rozwinięciem skrzydeł po wylęgu motyli i t.p. Blisko spokrewnione samce i samice niechętnie też ze sobą kopulują, co uniemożliwia kontynuację hodowli. Warto wiedzieć, że dorosłe motyle pawic nie pobierają pokarmu, więc żyją dosyć krótko (zwykle kilka, kilkanaście dni). W hodowli obserwujemy więc głównie gąsienice, a nie motyle. Jeśli hodujemy motyle, by je dać do kolekcji - nie ma problemu, ale jeśli chcemy cieszyć wzrok żywymi motylami, to efekt jest niewspółmierny do włożonej pracy (kilka miesięcy hodowli i kilka dni obserwacji). Jeśli hodowla się uda (czego szczerze życzę), to w kolejnym pokoleniu zamiast kilku gąsienic będzie do wyżywienia kilkadziesiąt, a nawet więcej (pawice składają 100-150 jaj). By polepszyć warunki motylom, po wylęgu najlepiej wypuścić je do pokoju, by sobie polatały i znalazły współpartnera (wprawdzie się oblatają, ale skoro nie będą w kolekcji to nie szkodzi). Zapłodnione samiczki wsadza się z powrotem do hodowlarki, i czeka aż zniosą jaja.
Tak na marginesie - nie znam osoby, która chciałaby w mieszkaniu zrobić sobie insektarium z żywymi motylami - motyle latają, więc potrzebują dużo wolnej przestrzeni. Zwykle robi się je w szklarniach bądź specjalnie wybudowanych pawilonach ( Butterfly Gardens )

Marysiek 

Zainteresowanie grupą: Motyle
Wysłany: 2009-06-02, 14:23   

:sad: to szkoda:/ Chciałem je hodować, aby chociaż chwilę się niemi nacieszyć:/ Myślałem, że taka hodowla byłą by możliwa.

Sławek Kuczkowski 
Administrator

Zainteresowanie grupą: Geometridae
Wysłany: 2009-06-02, 23:25   Antheraea pernyi, Actias luna, Samia cynthia

Niestety jajeczka Actias luna musiałem zamówić dość szybko - były już złożone, a chciałem uniknąć ewentualnego wykluwania się gąsieniczek w trakcie przesyłki. Dlatego zdążył się załapać tylko Piotrek Michalik, a jajeczka są już w Polsce. Jeśli uda nam się doprowadzić hodowlę do kokonów, to postaramy się o kilka kokonów z innych hodowli by odświeżyć linię hodowlaną. Wtedy podzielimy się jajeczkami.

Za jakiś czas (około dwóch - trzech tygodni) będę z kolei sprowadzał gatunek, który wysyłałem wielu hodowcom pod koniec 2005 roku - może pamiętacie - Samia cynthia ricini. Jest to gatunek jeszcze łatwiejszy niż luna w hodowli, choć może nie aż tak efektowny. W lecie najlepszy pokarm dla gąsienic to bożodrzew, sumak, jesion, wierzba, rącznik, bez lilak. W zimie najlepiej karmić Ligustrem. Jeśli ktoś ma ochotę pohodować, to piszcie kto i ile jajeczek chciałby kupić, to zamówimy razem. Cena powinna być nieco niższa niż podana wcześniej cena Actias luna.

Marysiek - jak hodowałem Samie, to wypuszczałem by polatały po mieszkaniu. Latają powoli i "majestatycznie" machają tymi wielkimi skrzydłami. Wrażenie jest niesamowite - nie da się porównać do polskich "miniaturek". W zasadzie samice prawie w ogóle nie latały - tylko samce przed kopulacją. Czyli w pewnym sensie można pohodować imago w domu. Samie żyją krótko jako imago - polatają wieczór po domu a potem kopulacja i umierają, czyli nie ma problemu, że musi się mieć od razu wielkie insektarium czy pawilon. Oczywiście, w hodowli motyli dziennych czy też bardziej wymagających ciem, ciężko jest się bez tego obejść.

Fotka1.jpg
Samia cynthia ricini
Plik ściągnięto 4020 raz(y) 97.31 KB

SiejeOwies 

Zainteresowanie grupą: dzienne + fotografia
Wysłany: 2009-06-03, 13:27   

Szkoda że nie załapałem się na lunę ale ciągle jestem chętny do hodowli Samia cynthia ricini.

zdjęcia - http://foto.moon.pl/uzytk...nick/SiejeOwies
moja mała przyrodnicza galeria - http://www.dezerter.w.tkb.pl/galeria/

Sławek Kuczkowski 
Administrator

Zainteresowanie grupą: Geometridae
Wysłany: 2009-06-05, 14:36   

Jeśli jeszcze ktos jest chętny, dopisujcie się w tym temacie:
http://motyle.info/forum/viewtopic.php?t=2253

Piotr Michalik 

Zainteresowanie grupą: dzienne,zawisaki i pawice
Wysłany: 2009-07-17, 21:44   

Co do tematu z 8 gąsienic Antheraea pernyi do poczwarki dotrwalo 4 dziś wyszła pierwsza samiczka( gasienic z allegro).dodaje foto

Kopia P7110087.JPG
Plik ściągnięto 96 raz(y) 53.38 KB

Odpowiedz do tematu