Piotr Michalik
Zainteresowanie grupą: dzienne,zawisaki i pawice
Wysłany: 2009-11-22, 11:14
Malkav napisał/a:
A próbowałeś karmić sałatą? Pestycydy itp ;>? Myślisz, że to przejdzie?
Ja próbowałem podawać sałatę ale nie chciały jeść, podobno trzeba karmić gąsienice od ''małego"
[ Dodano: 2009-11-22, 11:18 ]
Malkav napisał/a:
A można kupić ligustr i "zmusić" go do wypuszczenia liści ;>?
Wierzba na pewno chętniej wypuszcza liście jak ligustr.Tylko jest jeden problem każdy kto hodował samie wie ile gąsienice jedzą:/ tak ze trzeba sporo jedzenia, trzeba zostawić tyle gąsienic ile sie da rade wykarmić.
[ Dodano: 2009-11-22, 11:33 ]
TomShow Nie wiem czy do dobre rozwiązanie z kokonami,łapiąc górę kokonu "żabkami" uniemożliwiasz wyjście motyl, przynajmniej tak to wygląda na zdjęciu.
PB140416.JPG Lepiej przypiąć kokony igła ale z wyczuciem delikatnie aby nie uszkodzić poczwarki
Czyli co mam kupić sadzonki wierzby i trzymać je w cieple?
Nie będę zimował kokonów... jeżeli się rozmnożą zrobię doświadczenie: część gąsienic będę trzymał na sałacie a część na wierzbie
Piotr Michalik
Wysłany: 2009-11-22, 12:30
Po co kupować sadzonki?Natnij patyki włóż do słoika z woda,szybko puszcza korzenie i listki, wtedy je posadź,wierzba lubi wilgoć.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-11-22, 12:41
Hodowla pawic zimą to "wyższa szkoła jazdy". Trzeba się do tego przygotować dłuższy czas, a nie improwizować w listopadzie. Należy posadzić w donicach rośliny pokarmowe, proporcjonalnie do planów hodowlanych - najlepiej rok przed rozpoczęciem hodowli. Są odmiany zimozielone (ligustr, laurowiśnia i t.p.). Słusznie pisze Piotr, że pawice mają bardzo żarłoczne gąsienice, w końcu to duże motyle.
Ja to wszystko wiem, tylko miałem zamiar (na podstawie ogólnie dostępnych informacji) przezimować kokony... wczoraj dowiedziałem się, ze to zły pomysł więc pozostaje mi wielka improwizacja ;(
Piotr Michalik
Wysłany: 2009-11-22, 13:05
Malkav napisał/a:
Jakiś konkretny gatunek wierzby?
Ja karmiłem plącząca,ale to nie ma chyba większego znaczenia.No tak o tej porze to wielka improwizacja nie hodowla ktoś tu ostatnio chciał sprowadzać jajka luny ale odradzałem hodowle.No ale samie jak już są to trzeba coś z nimi zrobić przynajmniej próbować. Albo zakończyć hodowle na ten rok.
Teoretycznie więc poczwarki można zimować. Problem w tym, że wielokrotna hodowla wsobna tak zakłóca rozwój tego gatunku, iż poczwarki na ogół nie są poprawnie rozwinięte. Można z nich otrzymać imago, ale podczas zimowania zwykle nie przetrzymują i giną. Robiłem taką próbę kilka lat temu - padło 100% poczwarek.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-11-30, 14:44
Tak samo, jak z każdą poczwarką, która nie robi oprzędu. Dbać o odpowiednią wilgotność, temperaturę, zapewnić odpowiednie miejsce, by wylęgajacy się motyl miał możliwość zaczepienia się i rozprostowania skrzydeł i t.d. (motyl wylęgający się z oprzędu wykorzystuje tenże do zaczepienia się).
W ogóle odnoszę wrażenie Malkav, że nie masz żadnych wiadomości o hodowli pawic. Powinieneś był zacząć od przygotowania teoretycznego, i sprawdzać swoją wiedzę w praktyce - Ty robisz odwrotnie, i każdy problem Cię przerasta. Pisałem Ci już w jednym z poprzednich postów, byś się zaopatrzył w odpowiednią literaturę. W załączniku pokazuje dwie takie książki.
Przepraszam bardzo,ale o ile mi wiadomo forum służy między innymi do zadawania pytań. Jeżeli aż tak bardzo kują Pana w oczy moje pytania i wątpliwości to proszę po prostu nie zwracać na nie uwagi. Co do przygotowania do hodowli pawic, czytałem o samii cynthii, ale po prostu nie znalazłem informacji o tym jak należy się zachować, kiedy gąsienice zachowują się tak jak w moim przypadku.
Pozdrawiam
mam już kokony ponad 20 dni i nic..
myślicie że jeszcze wyjdzie motyl ?
dzięki za info
Piotr Michalik
Wysłany: 2009-12-01, 19:21
TomShow napisał/a:
mam już kokony ponad 20 dni i nic..
myślicie że jeszcze wyjdzie motyl ?
dzięki za info
Mi pierwszy motyl wykluł się po 23 dniach od kiedy gąsienica zaczęła prząść kokon,wszystko zależy od temperatury, ale czy swoje kokony dalej masz tak przypięte
??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum