Wysłany: 2007-06-22, 21:21 Dawon mnie tu nie było, ale czas wrócić
Mam fotkę jakiegoś piórolotka, ale nie potrafię go określić.
Może koś mi dopomoże?
[ Dodano: 2007-06-22, 21:27 ] A tak przy okazji, czy ktoś mógłby mi zrobić krótki kurs rozróżniania sudamków.
Jak odróżnić Lythria purpuraria od Lythria cruentaria?
Czy możecie sprawdzić na mojej stronie, czy prawidłowo oznaczyłem:
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-06-23, 00:15
L.purpuraria od L.cruentaria odróżnia się po szerokości zewnętrznej przepaski skrzydła przedniego. U purpurarii jest ona węższa, do 1,5 mm, a u cruentarii szersza, ponad 2mm, często rozdwojona. Wg tych kryteriów oba twoje okazy to L.cruentaria
Moim zdaniem lepszą cechą diagnostyczną jest to czy zewnętrzna przepaska dochodzi do dolnej krawędzi skrzydła (cruentaria), czy też kończy się przed krawędzią (purpurata).
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-06-23, 14:27
Podane przeze mnie cechy spisałem z klucza do miernikowców Błeszyńskiego. Twoja, Catocala też jest poprawna - podaje ją prof. Buszko w "Atlasie motyli Polski".
A piórolotka Adamn już Ci Adam oznaczył na innym forum - to Platyptilia gonodactyla.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum