Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 43 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2007-07-30, 13:35 Z wyprawy na łąkę
W weekend byłem na małej wyprawie fotograficznej. Większość udało mi się oznaczyć, ale mam kilka wątpliwości, więc poproszę o potwierdzenie/identyfikację. Niestety część zdjęć trochę nieostra, bo sprzęt kiepski.
1. Samica C. hylae
2. Bielinek - przynam się, że zgłupiałem
3. Samiec M. jurtina
4. Miernikowiec - T. comae?
5. Samica A. levana
6. Maleństwo -na takich kompletnie się nie znam
7. Samiec L. titurus
8. Karłątek
9. Samica P. napi? wrzucam, bo fajny efekt cienia wyszedł
Ronnie
Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2007-07-30, 13:39
Skąd wiesz że A.levana to samica?
_________________ Jasiek
Shadow
Wysłany: 2007-07-30, 14:10
Wiedzieć to nie wiem, dlatego proszę o potwierdzenie (podobnie w pozostałych przypadkach). A wnioskowałem sobie z tego, że samce na ogół (przynajmniej wg mnie) mają słabo widoczny pomarańczowy pasek na tylnim skrzydle - a tu jest całkiem dobrze widoczny mimo sporego zlatania motyle.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-07-31, 11:30
Dymorfizm płciowy u kratkowca jest nieznaczny. Różnica głównie tkwi w kształcie skrzydeł - u samca są one nieco bardziej wydłużone, u samicy raczej trójkątne. Płeć można też rozpoznać po kształcie odwłoka. Zmienność rysunku jest u tego gatunku tak duża, że po wzorze na skrzydłach trudno płeć rozróżnić, choć drobne różnice występują.
2 - P. napi, 6 - Scopula sp., najprawdopodobniej S. immutata, 8 - Th. lineola. Reszta oznaczona prawidłowo (nie licząc drobnych literówek - hyale, tityrus).
A płeć u levany najlepiej rozpoznawać rzeczywiście po odwłoku - u osobnika na focie jest on częściowo przysłonięty skrzydłami, więc trudno będzie to stwierdzić na 100%, ale raczej jest to samica.
Shadow
Wysłany: 2007-07-31, 14:15
Bardzo dziękuję. To może jeszcze mała wskazówka jak rozpoznawać po odwłoku levanę? Jak rozumiem, u samic jest bardziej pękaty?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum