dzisiaj widziałam największą ćmę w życiu! miała ok 70mm długości, rozpiętość skrzydeł ok 140mm! nie przesadzam! jasnoszara z czarnym wzorem na skrzydłach i odwłoku, ogromne czarne okrągłe oczy. cała pokryta popielatym "futerkiem" piękna! ktoś wie co to za gatunek? błagam o odpowiedz! szukałam w internecie zdjęć ale nic nie znalazłam.zrobiłam jej zdjęcia aparatem z telefonu koleżanki ale wyszły strasznie nieostre.
dzięki za podpowiedzi, uparłam się i muszę dojść co to było .Dzisiaj zabrałam ze sobą aparat, przekopałam wszystkie krzaki ale po motylku ni śladu. wiem że nic mi się nie przewidziało bo były tam jeszcze cztery osoby, tak samo w szoku na widok "zwierzątka".
[ Dodano: 2007-08-03, 20:21 ]
Catocala, zerknęłam na strony, które podałeś to było coś podobnego do trociniarki czerwicy(cossus cossus) ale skrzydła były ostrzej zakończone, bardziej spiczaste. Będe jeszcze szukać.A możesz mi podpowiedzieć czy te gatunki występują na terenie Polski południowej, Beskid żywiecki i gdzie najlepiej je zaobserwować?
chcę jeszcze zaznaczyć ,że do tej pory nie interesowałam się nocnymi motylami, prawdę mówiąc trochę mnie obrzydzały a trochę przerażały, dopiero ten okaz mnie zainspirował.Z góry przepraszam jeśli będę wypisywać głupoty ale moja wiedza na ten temat jest jeszcze w powijakach.
[ Dodano: 2007-08-03, 20:42 ]
robertryba, Sphinx pinastri jest chyba trochę za mały, a Agrius convolvuli ma czerwone kropki których u "mojego" motylka nie widziałam.Ale może po prostu nie były takie wyrazne. Co do rozmiarów mierzyłam linijką. Poważnie.Po prostu nie mogłam uwierzyć w to co widzę.Nie wiedziałam że w Polsce żyją takie duże ćmy, choć nie mieszkam w metropolii i z rozmaitymi żyjątkami jestem "oswojona"
Jeśli skrzydła były ostro zakończone, to raczej jakiś zawisak. Też najbardziej podejrzewałabym powojowca - jeśli siedzi ze złożonymi skrzydłami, jak np. na tej focie, różowe plamy na odwłoku nie są widoczne, tak samo zresztą jeżeli motyl jest nieco wytarty. Ale najlepiej wrzuć te zdjęcia, nawet nieostre mogą coś podpowiedzieć, chociażby ogólną sylwetką osobnika.
Co do obserwacji - zawisaki, tak samo jak i C. cossus, są aktywne w nocy, można je znaleźć gdy przylatują do światła - a zawisaki dodatkowo gdy żerują na kwiatach (powojowiec lubi np. tytoń, petunię, floksy).
dzięki! na sto procent to był zawisak, na tej fotografii jest w identycznej pozycji w jakiej go(ją) widziałam .Widać te niesamowite oczyska! Spróbuję teraz coś poczytać na ten temat.Jeszcze raz dzięki.
[ Dodano: 2007-08-03, 21:24 ]
Jeszcze jedno ,moze a na pewno durne pytanie.Czy ćmy gryzą?
[ Dodano: 2007-08-03, 21:29 ]
Bo nie wiem czy się ich bać, czy to tylko pierwotny lęk przed nocnymi stworzeniami.
[ Dodano: 2007-08-03, 21:57 ]
jeszcze zapytam , czy ten gatunek występuje pospolicie? Bo chcę go jeszcze zobaczyć!
_________________ motylek
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 43 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2007-08-03, 21:31
Nie gryzą Mają aparat gębowy jak motyle - albo biedactwa w ogóle go nie mają...
A czy jest pospolity? Różnie to bywa, czasem jest go sporo, a czasem wcale. Ale nie jest to jakaś rzadkość - przynajmniej takie mam wrażenie.
Te, które nie mają, nie pobierają pożywienia w ogóle (do takich gatunków należą m.in. C. cossus oraz - z zawisaków - nastrosze); ich życie wyglada tak, że po wylęgnięciu się z poczwarki posekszą się tylko i giną Pyłkiem kwiatowym natomiast żywią się tylko najprymitywniejsze motyle z rodziny Micropterygidae (skrzydliniaki), reszta gustuje w nektarze. No i są też takie ekstrema jak wspomniana przeze mnie C. eustrigata albo gatunki żywiące się łzami zwierząt (tak wyspecjalizowane w tym pokarmie, jak i żywiące się nimi przy okazji). Część motyli (np. niektóre modraszki, pazie, rusałki) gustuje też w tak mało - z ludzkiego punktu widzenia - interesującym pokarmie jak mocz czy ekskrementy, z których owady te pobierają sole mineralne.
O cholerka a myślałam że motylki to takie miłe , ładne, nieskomplikowane stworzonka!!! Proszę przysyłajcie nowe info na ten temat, bo bardzo mnie to zainteresowało!!!
_________________ motylek
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 43 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2007-08-03, 22:23
Mówisz, że zainteresowały Cię gusta kulinarne motyli?
Wiele lubi także różnego rodzaju zgniłe owoce, czy żywicę/soki z drzew. A jedną z metod połowu ciem jest przynęta z piwa (lub wina), popsutych owoców, miodu i czego tam jeszcze znudzony motylarz nie wrzuci Im bardziej śmierdzi tym lepsza
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum