Niestety nie mam jej zdjęcia. Znalazłem ją pod jabłonią antonówką. Tak jak kora drzewa gąsienica miała szarą barwę (cała bez przebarwień). Długość ok 5 cm. Wzdłuż dolnej lini ciała gąsienicy kształtem przypominającego literę "D" biegły pasy gęstych szarych włosków. Ciało było zakończone krótkim "rogiem" z czarnych-ciemnoszarobrązowych włosków. Po niecałych trzech dniach w hodowlarce uwiła jasnoszary, przechodzący w biel kokon. Niestety trzymałem hodowlarkę na zewnątrz i podczas burzy kokon wraz z poczwarką gdzieś się zawieruszyły (hodowlarkę znalazłem 50 m dalej). Nie mam bladego pjęcia co to była za gąsienica, gdyż nie mogłem jej znaleźć na lepidoptera.pl wpisując w wyszukiwarce gąsienic jako roślinę żywicielską "malus" (jako podstawową i zastępczą).
Dziękuję za pomoc.
Dzięki . Kurcze nie ma napisanej jabłoni w jej roślinach żywicielskich. Pomimo, że na jabłoni ma ona trochę nne kolory( całkowicie szara), to na pewno ta gąsienica. Szkoda tylko, że jak zwykle mi gdzieś zniknęła , ale z tego co widzę, to doczekałbym się z niej imago dopiero w przyszłym roku.
Kurczę, nie traktujcie strony Krzyska Jonko jako kompletnego kompedium wiedzy o motylach, Krzysiek się stara umieszczać informacje z wielu źródeł, jednak ciągle się to rozwija, ale nigdy tam nie będzie pełnej wiedzy o motylach, zresztą coś takiego raczej nigdy nie powstanie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum