Dziś znalazłem tego pięknego motyla.
Proszę o namiary z jakiej rodziny (resztę postaram się odgadnąć )
(Przepraszam za nieostrość - właśnie miało lunąć i nieźle się zachmurzyło)
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-08-12, 11:59
Motylek ten przypomina mi nieco zwójkę Cochylis hybridella - ale specjalistą od zwójek nie jestem...
Podobna jest też C.dubitana - choć teraz już nie powinna latać, no ale...
w każdym razie cochylis - dzięki za oznaczenie.
W sumie udało mi się uchwycić taką gamę barw u dość świeżego osobnika, której nie ma żaden ze znalezionych na necie i dlatego ciężko mi było coś dopasować.
Przy okazji, czy jest jakaś dobra literatura o zwójkach, bo net przestaje mi wystarczać...
Niemiecki czy angielski to mało ważne, najważniejsze są tam tablice! Ale z tego co wiem, to jest w właściwie teraz nie do kupienia, bo nakład wyczerpał się już kilka lat temu. Chyba, że z drugiej ręki, czy antykwariat.
Rzeczywiście, a w podst. info o gatunkach powtarzają się podobne terminy, więc można mniej więcej wykumać o co chodzi. Choć nakład wyczerpany, to i tak info godna uwagi.[/quote]
[ Dodano: 2007-08-13, 17:39 ]
Rozumiem, że tablice przedstawiają okazy zaszpilkowane, nie ma zdjęć "z pola" ?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-08-13, 21:29
Cytat:
nie ma zdjęć "z pola"
Autor tej książki, prof. Razowski, to specjalista od zwójek i naukowiec. Zapewne nie interesuje go bieganie po lesie i robienie zdjęć w naturze. W muzeum ma przecież duże zbiory, z których może skorzystać.
Poza tym ważny jest także wygląd tylnego skrzydła, na którym również mogą być cechy taksonomiczne. Nie każdego motyla można rozpoznać, gdy siedzi ze złożonymi skrzydłami. A klucz musi dawać możliwość rozpoznania w 100%.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum