Zainteresowanie grupą: ciemki
Wysłany: 2007-08-15, 16:59 Witam Wszystkich! Co to za ciemka?
Witam Wszystkich!
Od razu zaznaczę, że nie znam się kompletnie na motylach (ani tych dziennych, ani nocnych), ale darzę wyjątkową sympatią ciemki, który sporo całkiem wlatuje mi latem "po ciemku"
I jeden z takich sympatycznych motylków wleciał 2 dni temu do mojej kuchni:
Zdjęcia robione na prędce (w obie że ciemka sobie poleci) więc niewyraźne bardzo - ale może wystarczą jednak, żeby ktoś z Was byłby w stanie ją rozpoznać i pomóc mi w określeniu jej (choćby takim bardzo ogólnym).
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Magda
Zainteresowanie grupą: ciemki
Wysłany: 2007-08-19, 19:18 Klucz do oznaczania motyli
Ronnie - dziękuję za link! Aczkolwiek Catocala ma rację - Lepidoptera.pl to jest raczej atlas (choć owszem, baardzo obszerny i dokładny), a ja raczej szukam źródła, które by ułatwiło mnie - kompletnemu laikowi - zidentyfikowanie motylka po kolejno określanych cechach jego wyglądu. W internecie taki "klucz" mógłby mieć formę zaawansowanej wyszukiwarki (mógłby istnieć w ramach strony z atlasem).
Wysłany: 2007-08-19, 19:28 Re: Klucz do oznaczania motyli
jones_kr napisał/a:
a ja raczej szukam źródła, które by ułatwiło mnie - kompletnemu laikowi - zidentyfikowanie motylka po kolejno określanych cechach jego wyglądu. W internecie taki "klucz" mógłby mieć formę zaawansowanej wyszukiwarki (mógłby istnieć w ramach strony z atlasem).
To musisz się zaopatrzyć w Klucze do oznaczania owadów Polski, dotyczące motyli. Jak na razie istnieją tylko w formie papierowej i nic nie wskazuje na to, aby w najbliższym czasie zaistniały w formie multimedialnej w internecie
Na stronie PTEnt. jest 1pdf z info o rodzinie omacnic (częściowo).
Napisałem jakiś czas temu do nich maila, czy nie będzie więcej pdfów -
odpisali, że może za rok, w co osobiście nie wierzę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum