Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-08-24, 17:12
Faktycznie Twój okaz ma nieco bardziej zaostrzony wierzchołek przednich skrzydeł. Ale zdjecie było robione w świetle częściowo przechodzącym (motyl jest podświetlony). Pokażę Ci zdjęcie, jakim ja dysponuję - na ciemnym tle. Sam musisz zdecydować.
P.S.
Przyszło mi na myśl, że taki kształt przednich skrzydeł mają gatunki z rodzaju Coleophora. Ale tu już jestem bezradny.
Muszę się przyznać, że nadal nie wiem co to za gatunek i raczej się nie dowiem bo to nie jest motyl
Kiedy w lipcu, w Kobiórze podałem ten okaz do oznaczenia prof. Buszce, włożył go pod binokular, chwilę popatrzył i powiedział, że to jest...chruścik
Była to mała prowokacja z mojej strony, ale napisałem ten post po to by pokazać jakie jest bogactwo przyrody, że to wszystko nie jest takie łatwe i proste, szczególnie z mikrusami, i że ciągle człowiek jeszcze mało wie i się ciągle musi uczyć
Sorry Antku za wprowadzenie w błąd i wszystkich innych, ale mam nadzieję, że mi to wybaczycie
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-09-01, 10:14
Zagadka Ci się udała . Wiedziałem, że chruściki są blisko spokrewnione z motylami, że skrzydła bywają pokryte włoskami, ale że maja taką strzępinę - nigdy nie słyszałem. Larwy większości chruścików żyją w wodzie, tylko nieliczne w wilgotnym środowisku na lądzie, i głównie oddychają skrzelotchawkami. Ciekawe, jak taki owad wylęgając się w wodzie z poczwarki, nie sklei sobie takiej długiej strzępiny...
Wiem, że masz dobry sprzęt foto. Zrób możliwie największe powiększenie głowy tego owada - podobno głowy chruścików są nieco inne, pewnie po tym prof. Buszko go rozpoznał. Może się czegoś nauczymy .
Fakt, głowy mają inne, nie mam jednak tak dobrego sprzętu, aby to było wyraźnie widać.
Nieraz zdażało mi się złowić przy świetle do fiolki jakiegoś małego chruścika, ale przy preparowaniu zawsze wyczaiłem, że to nie motyl, ale ten przeszedł wszystkie etapy, aż do podpięcia etykiety i prób oznaczenia podszywając się bezczelnie pod motyla
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum