Ronnie
Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2007-08-22, 13:05 Coliasy - różnice między Colias hyale a Colias alfacariensis
Witam
Chciałbym zapytać czym się różni C.hyale od C.alfacariensis, przejrzałem informacje na stronie Motyle Europy i w internecie trochę i napisane jest coś takiego ,, Na przednim skrzydle czarna plamka na żyłce poprzecznej bardziej okrągła, wierzchołek skrzydła bardziej zaokrąglony, zewnętrzny brzeg bardziej wypukły. Czarna obwódka zazwyczaj słabiej wykształcona w tylnej części skrzydła''
Bardziej okrągły bardziej wypukły, a to są dla mnie straszne szczegóły, czy nie ma jakiegoś innego elementu, który odróżnia te dwa gatunki?
Bo na podstawie tych informacji mógłbym odróżnić dwa te motyle jak by je widział naraz inaczej nie daję sobie rady.
_________________ Jasiek
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 43 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2007-08-22, 14:29
Powiedziałbym, że C. alfacariensis ma bardziej intensywny kolor, a pomarańczowa plamka na tylnim skrzydle jest bardziej intensywna.
No i jeszcze kwestia występowania - jeśli już wsytępuje w Polsce, to w Pieninach i okolicach.
Ronnie
Wysłany: 2007-08-22, 15:18
Znalazlem informacje ze zasieg jego wystepowania moze siegac dalej bo jest bardzo podobny do C.hyale i mogl byc mylony. Mam problemy z klawiatura jak pewnie zauwazycie po pisowni i za to przepraszam.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-08-22, 20:10
Obejrz sobie Jasiu moje zdjęcie obu gatunków w tym poście . Gdyby były jakieś istotniejsze szczegóły odróżniające oba te gatunki, na pewno by już o tym wiedziano. Tak po prawdzie jest taka cecha łatwo je odróżniająca, ale dotyczy gąsienic. Musisz je wyhodować - wtedy będziesz miał pewność.
_________________ Antek
Ronnie
Wysłany: 2007-08-22, 20:14
Dziękuję bardzo Antku. Chętnie zabrałbym się za hodowlę, nigdy jeszcze nie hodowałem motyli, czy myślisz, że Colias będzie odpowiednik gatunkiem na początek czy nie? I jak się zabrać do hodowli ?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-08-22, 20:33
Teraz nie warto. Szlaczkonie zimują jako gąsienice, i trzeba mieć sporo doświadczenia, by sobie z tym poradzić. Za hodowlę tego gatunku najlepiej zabrać się w maju. Można złowić samiczkę, dać ją do dużej hodowlarki, dać tam roślinę pokarmową gąsienic (np. koniczyna) i czekać aż samiczka złoży jaja. Potem motyla możesz wypuścić. Możesz też w terenie obserwować samiczkę składajacą jaja i zbierać te jaja razem z listkami na których je złożono. (Syzyfowa praca, ale przy sprzyjających warunkach udało mi się kiedyś znaleźć 20 jaj tego motyla w ciągu jednego dnia)
_________________ Antek
Ronnie
Wysłany: 2007-08-23, 07:42
Dziękuję Antku, poczekam więc do Maja, najpierw jednak będę musiał nauczyć się rozróżniać samice od samców
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum