Wysłany: 2007-07-31, 14:13 moje motylki do oznaczenia
mam zdjęcie motylków i znalazłam podobne na internecie ale pewna nie jestem, czy to sa te same
Moje pytanie brzmi
czy zdjcie numer 1 to jest może letnia forma Rusałki kratkowca (Araschnia levana)?
czy zdjęcie numer 2 to Polowiec szachownica (Melanargia galathea ) ?
czy zdjecie numer 3 to Czerwończyk żarek (Lycaena phlaeas) samica ?
czy zdjęcie numer 4 to Rusałka osetnik (Vanessa cardui)?
ee przepalone nie przepalone, nie mam wprawy w fotografowaniu motyli bo zawsze mi zwiewają , mam na razie 8 rodzajów na koncie , totez i tak sukces, wieksza wprawe mam w ważkach, ale teraz przerzucam się na motylki, bo ważek cosik mało a motylków i to różnych różniastych od groma, poza tym naogladałam się profesjonalnych fotek z lustrzanek z konwerterami do makro lub soczewkami i bedąc naiwną tez bede starała się zrobic podobne tym swoim Power shotem
a co próbowac zawsze można, kto wie może jedna na 1000 fotek bedzie tą jedyna wyjatkowa i profesjonalną jak to się mówi nadzieja matka głupich, ale nie mając jej daleko bym nie zaszła :p
chyba off topik zrobiłam , ale co tam raz nie zawsze
Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2007-08-02, 00:03
ziabcia81 nie martw się komentarzem ItsMeOnly - on tak zawsze
Właściwie u niego to raczej już pochwała. Mnie po całym miesiącu powiedział, że zdjątka już zaczynają być dobre. Dla przyzwoitości nie przyznam się ile tych fotek musiałem zrobić. Ale z drugiej strony to dobrze że mówi wprost co jest źle - przynajmniej wiemy co trzeba poprawić. Mnie zrobił cały kurs fotografowania i to dosłownie, łopatologicznie, staremu facetowi tłumaczył kawa na ławe co i gdzie trzeba ustawić i jak pstrykać. Potem przez tydzień chodziłem i próbowałem to wcielić w życie a motylki albo były całkiem ciemne albo tak jasne, że ich widać nie było, albo nie chciały czekać aż ja sie zdecyduję pstryknąć i odlatywały a ja zostawałem z ładniejszym lub brzydszym zdjęciem kwiatka lub trawki.
Teraz powoli coś zaczyna być widać.
Masz BARDZO fajne fotki i oby więcej nowych motylków udało Ci sie obfocić.
ten motylek to fotka z przypadku:) dlatego taka niewyraźna, no ale może uda wam sie go oznaczyc , bo białych motyli to juz nie rozruzniam w ogóle. dla mnie kazdy to bielinek
IMG_8474.JPG
Plik ściągnięto 76 raz(y) 58.59 KB
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 43 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
am nowe motylki do oznaczenia, przepraszam z góry , ze moga sie powtarzac z innymi tematami ale nie mam zbytnio czasu na przeglądanie kazdego z osobna i sprawdzanie czy te juz były oznaczone a były napewno :p
co do fot 3 i 4 , czy to sa zdjęcia rusałka admirał ? bo mam juz ich zdjęcie ale tamte nie mialy pasków żółtych na tułowiu
dziekuje slicznie za oznaczenie, mam dzis cosik nowego co widziałam pierwszy raz w swoim zyciu, moze dlatego, że nie mam rentgena w oczach gdy jest ciemno.
bylo juz ciemno kiedy robiłam dzisiaj te fotki, nad kwiatami widziałam cos dużego jak motyl ino grubsze i machało skrzydłami jak wazka , niestety foty sa mało wyraxne bo robiłam je na wyczucie gdzies przed siebie, w kierunku gdzie ten chyba motyl mignął mi przed oczami
prosze powiedzcie mi co to takiego? może to wcale nie motyl ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum