Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Rośliny pokarmowe P. machaon
Autor Wiadomość
Tomasz Świderski 
TOMCIO

Zainteresowanie grupą: DZIENNE
Wysłany: 2007-09-17, 16:55   Rośliny pokarmowe P. machaon

Być może ktoś wie jak to jest na południu europy z roślinami pokarmowymi.
U nas gatunek ten żeruje na baldaszkowatych.... Ostatnio z powodzeniem hoduję jedną gąsienicę (od drgugeiej linki teraz jest po ostatniej) na cytrynie. Doświadczenie jest powtarzalne bo to już nie pierwszy raz mi się udalo (za wyjątkiem świeżo wylęgłej-ta padła), ogólnie gatunek ten zaliczany jest do oligofagów, swoją drogą ciekawe czy południowe cytrusowe pazie żerowałyby na baldaszkowatych?

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-09-17, 23:12   

Gąsienice P.machaon żerują na bardzo wielu roślinach. Zacytuję za pracą "Butterflies of Britain & Europe" T.Tolmana:
Cytat:
Apiaceae: Foeniculum vulgare, Peucedanum palustre, P. cervaria, P.oreoselinum, P.officinale, Trinia glauca, Lasperpitium halleri, L.latifolium, Angelica sylvestris, A.archangelica, Carum carvi, Aegopodium podagraria, Anethum graveolens, Pimpinella saxifraga, Ammi visnaga, Ridolfia segetum, Silaum silaus, Daucus carota, Seseli varium, S.libanotis, Bupleurum fruticescens, B.falcatum, Petroselinum crispum, Crithmum maritimum, Ferula communis, Falcaria vulgaris, Meum athamanticum, Selinum carvifolia, Levisticum officinale, Heracleum sphondylium. Rutaceae: Dictamnus albus, Ruta graveolens, R.angustifolia, R.chalepensis, Haplophyllum balcanicum, H.tuberculatum, H.linifolium.
W południowej Europie najczęściej spotyka się gąsienice tego gatunku na F.vulgare (fenkuł). Cytrusy należą do rutowatych (Rutaceae), i łatwo zauważyć, że autor wymienia prawie wszystkie rutowate występujące dziko w Europie środkowej. Cytrusów nie wymienia pewnie dlatego, że u nas są to rośliny hodowane - nie występujące naturalnie w biotopach. Jeśli już jednak jakieś gatunki cytrusów występują naturalnie w przyrodzie (Afryka, Azja, Ameryka Śr.), to gąsienice wielu paziowatych na nich żerują. Gratuluję trafnej obserwacji :)

Tomasz Świderski 
TOMCIO

Zainteresowanie grupą: DZIENNE
Wysłany: 2007-09-18, 11:12   

Dziękuję serdecznie za infromacje, chciałbym dodać jeszcze jedną , otóż jak to sie popularnie mówi: "dobrze żarło, a zdechło" Gąsienica wczoraj padła tym niemniej przez długi okres czasu żyła na cytrusie. Ciekawe czy padła z powodu pokarmu, czy też powód był zupełnie inny??. W tym celu muszę parę osobników znów spróbować cytrusem karmić.... Swoją drogą to umiejętnośc przyswojenia nowych źródeł pokarmu byłaby dla gatunku jedną z pierwszych umożliwiających ekspansję na nie zajmowane dotąd obszary. Zakładam, że Papilo machaon byłby najprawdopodobniej pierwotnie gatunkiem strefy.... podzwrotnikowej (większość pazi nie żyje na obszarach klimatu umiarkowanego), który powiększał swój zasięg w kierunku północnym i "nauczył" się zjadać rośliny rosnace w tej strefie klimatycznej. Zastnaowiające czy przetrwała by u niego zdolność zjadania roślin swej "pierwotnej " strefy klimatycznej. Czy prowadzi sie jakieś badania tego typu? Podpada to pod zoogeografię i fitogeografię....
Raz jeszcze dziękuję za udzieloną odpowiedź. :D

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-09-18, 13:57   

Trudno jednoznacznie określić przyczynę, dlaczego gasienica padła. Wspomnę jednak o pewnym moim przypadku. Hodowałem gąsienice pewnej amerykańskiej pawicy na orzechu włoskim. Liście orzecha dosyć szybko więdną, nawet gdy gałązki trzyma się w wodzie. Skrapiałem je więc raz dziennie wodą za pomocą rozpylacza. Ku mojemu zdumieniu, gąsienice za każdym razem po tej operacji spijały ową wodę z listków. Widocznie listki zawierały za mało wilgoci. Zbyt suchy pokarm powoduje problemy gąsienic z opróżnianiem i może powodować ich padanie (zauważyłem to kiedyś u innej hodowanej pawicy Samia ricini). Być może taka sytuacja miała miejsce z Twoim paziem. W przyrodzie liście często są zmywane deszczem i gąsienice mogą same regulować ich wilgotność, jedząc mniej lub bardziej wilgotne. W hodowli w mieszkaniu nie mają takiej możliwości. Są to wszystko moje przypuszczenia - nie prowadziłem żadnych eksperymentów ani nie spotkałem się z takimi informacjami w literaturze. Wiem, że niektóre gąsienice źle znoszą nadmiar wilgoci, ale być może powodem jest fakt, że wilgotny pokarm w zamkniętej hodowlarce może gnić, bądź pokrywa się pleśnią - w naturze tak się nie dzieje. Gdy gąsienica zje taki "nieświeży" pokarm, ma dużą szansę zachorować na różne zaburzenia układu pokarmowego.
A co do zmiany rośliny pokarmowej - znana jest historia motyla Danaus plexippus. W swej ojczyźnie w Ameryce żeruje na trojeści (Asclepias). Zawleczony na Wyspy Kanaryjskie wykorzystał jako roslinę pokarmową wilczomlecz (Euphorbia mauretanica), i ma tam osiadłą populację.

Odpowiedz do tematu