Witam
Dzisiaj w lesie znalazłam piękną żółtą gąsienicę, poszukałam w google, okazało się że to szczotecznica szarawka. Chciałabym móc ją wypuścić na wiosnę już jako imago,tylko że nie mam pojęcia o hodowli motyli. Chciałabym zapytać po pierwsze, co zrobić żeby ćma nie pojawiła się np. w grudniu (powinna z tego co wiem w maju). Poza tym przeczytałam, że przepoczwarczają się po zejściu do ściółki, tzn że pod ziemią? na ziemi pod liśćmi? proszę o pomoc
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-09-30, 17:39
Wiele zależy od tego, gdzie ją znalazłaś - żerującą na roślinie, czy spacerującą po ziemi?
Jeśli jeszcze żerowała, to musiałabyś ją dalej karmić. Jeśli natomiast już zeszła do zapoczwarczenia, to wystarczy do większego pudełka dać trochę suchych liści, by zakryły spód, wsadzić tam gasienicę, i poczekać, aż się przepoczwarczy. Gdy już to nastąpi ( 1-2 tygodnie), wsadź pudełko do lodówki, i wyciągnij je początkiem maja, po czym daj do ciepłego pokoju. Po pewnym czasie motyl się wylęgnie i będziesz go mogła wypuścić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum