Dziś koło Świbna, niedaleko Ujścia Wisły, sfotografowałem tego motyla. Z wierzchu był brązowy z pomarańczowymi plamkami zewnętrznymi do samych wierzchołków skrzydeł. Rozp. ok. 25 mm. Na pierwszy rzut oka wygląda na Aricia (Plebeius) agestis. Nie ma plamki w komórce środkowej, ale z kolei układ plamek nasadowych na spodzie tylnego skrzydła jakoś "nie pasuje" do tych okazów na zdjęciach, które posiadam. Czy to mieści się w ramach indywidualnej zmienności, czy taki układ plamek to typowy dla letniego/jesiennego pokolenia? Nie wiem, co o tym myśleć, więc proszę o poradę. Przepraszam, pierwsze zdjęcie nie jest najlepsze, ale pokazuje, że plamki w komórce środkowej brak. Pozdrawiam. Piotr.
Czas najwyższy, żeby zrobić porządek z tą systematyką rodzajową modraszków. Mieszają jak mogą, zamiast zostawić rodzaje takie jakie były. Komu przeszkadzał rodzaj Aricia, przecież ma on cechy bardzo charakterystyczne i bardzo odmienne od Plebeius.
Według mnie jest to Aricia agestis.
Dziękuję za odpowiedzi. Zgadzam się z Ramidonem, jeśli chodzi o systematykę modraszków. A żeby rozszerzyć dyskusję na ten temat, czy ktoś może podać uzasadnienia, dlaczego np. A. agestis zalicza się do rodzaju Plebejus, a np. rodzaj Lysandra do Polyommatus? W rozróżnieniu gatunków, przynajmniej po cechach zewnętrznych (deseń na skrzydłach), wydaje się prościej zostawić "stare" (?) nazwy rodzajowe (zob. klucz Lafranchisa). Pozdrawiam. Piotr
Wybaczcie jeśli mieszam w temacie, ale tylko się upewnić chciałem... Czy to też jest Plebeius agestis ? Właściwie nie wiem czy podpisać Plebeius czy Aricia
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-09-18, 13:26
Ramidon, Peter - zgadzam się z Wami, że włączenie rodzaju Aricia do Plebeius jest nieuzasadnione - nie wiem jaka była przyczyna, być może anatomiczna a nie morfologiczna.
Bartek - odróżnienie A.agestis od samiczki P.icarus po wyglądzie wierzchu skrzydeł jest bardzo trudne. Konieczny byłby widok spodu skrzydeł. Wg mnie Twój motyl to jednak modraszek ikar.
Nie, Bartku, Twój okaz jest jednak Aricia (Plebeius) agestis. Porównaj z doma moimi fotkami P. icarus. Po pierwsze, to drugie ma plamkę w komórce środkowej, a A. agestis tej plamki nie ma - to widać b. ładnie na Twoim zdjęciu. Po drugie, spójrz na układ plamek na spodzie tylnych skrzydeł - zobaczysz, że to nie ten sam. Pozdrawiam, Piotr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum