Dziękuję za odpowiedź. A. pulchrina też wziąłem pod uwagę - oba gatunki są b. podobne do siebie. Załąćżam jeszcze jedno zdjęcie tego motyla - może pomoże w rozstrzygnięciu jego gatunku. Natomiast jakie jest Twoje uzasadnienie wyboru P. tentacularia? Po pierwsze, na wszystkich zdjęciach, które widziałem, gatunek ten ma bardzo wyraźnie wystające głaszczki (stąd nazwa łacińska?) (ale czy zarówno u samców jak i u samic?), których nie widać na moim okazie, i po drugie, środkowa linia u tentacularia wydaje się być prostsza (bez 'zawijasów') niż na moim okazie, dlatego wybrałem strigilata. Rozumiem, że to może być kwestia opatrzenia. Ja probuję te gatunki oznaczać po raz pierwszy. Pozdrawiam. Piotr
530a-07 Autographa jota 7.07.07 Szcz. Jaworki DV67.JPG
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-09-20, 23:04
Pewnie Adam Ci odpowie, ale zacytuję Ci Piotrze klucz do błyszczek (autor prof. J.Buszko):
A.jota - Plamka okrągła zredukowana. Przepaska zewnętrzna na wysokości żyłki cu2 słabo załamana w kierunku nasady skrzydła. Rysunek na przednim skrzydle słabo kontrastowy.
A.pulchrina - Plamka okrągła występuje. Przepaska zewnętrzna na wysokości żyłki cu2 mocno załamana w kierunku nasady skrzydła. Rysunek na przednim skrzydle kontrastowy.
A ogólnie, mogę Ci powiedzieć - decyduje "opatrzenie", a więc doświadczenie.
Tak jak napisał Antek, rzuciłem okiem na tego motyla i uważam, że to A. pulchrina. Ale motyl jest zlatany i to tylko zdjęcie - więc mogę się mylić i jesli tak jest, to każdy może mnie poprawić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum