Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2007-09-23, 19:03 wrześniowy spacer cz II
Na łąkach pustki ale wśród ogródków i sadów jeszcze kilka motyli lata. Przede wszystkim admirały i pawiki. Były też dwa ceiki (zdj.1), kilka cytrynków i jakieś bielinki. Niestety żaden z nich (bielinków) nie nawinął się na obiektyw więc tylko ogólnie bielinki. Ale były również trzy "ćmy". Jedna to Rivula sericealis (chyba), druga była tak zlatana, że nie podejmuje się jej nawet próbowac oznaczyć, zbyt mało jeszcze jestem "opatrzony", a trzecia to piórolotek, ale jaki to już zupełnie nie wiem. Ich jeszcze nie uczyłem sie rozpoznawać i oznaczać.
Polygonia c-album.jpg zdj. 1.
Plik ściągnięto 47 raz(y) 121.24 KB
Rivula sericealis.jpg zdj. 2 - chyba dobrze oznaczona ?
Plik ściągnięto 50 raz(y) 83.94 KB
ćma.jpg zdj. 3 - strasznie zlatana - spłoszona prze kosiarkę schowała się za drzewem.
Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2007-09-24, 20:38
Dziekuje za oznaczenie piórolotka - nie będzie biedactwo siedziało w galerii bezimiennie Z czasem spróbuje sił w tej kategorii - ale to dopiero w przyszłości.
Co do wycierucha jeżeli Catocala nie oznaczyła, to chyba założe osobny katalog : "zlatany w stopniu uniemożliwiającym identyfikacje".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum