Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-09-26, 22:31
Mam pytanie - czy hodujesz tą gąsienice z jaja i jesteś pewny, że to C.erate?
Miałem kiedyś okazję hodować ten gatunek z jaj przywiezionych z Bułgarii. Jednocześnie hodowałem innego szlaczkonia, C.crocea, i muszę przyznać, że gąsienice niczym się nie różnią. Obie żerowały na koniczynie. Również poczwarek nie umiałem rozróżnić. Dopiero gdy miały wylęgać się motyle, było widać różnice
_________________ Antek
Brat
Zainteresowanie grupą: Pyralidae
Wysłany: 2007-09-27, 14:06
W połowie sierpnia pod Krakowem udało mi się spotkać samiczkę C.erate składającą jaja. Kilka jaj wziąłem do hodowli. Wczoraj wyszedł z poczwarki pierwszy okaz - normalny żółty samiec.
Ciekawostka - u C.erate jaja po złożeniu białe stopniowo uzyskują (po dwóch dniach) barwę żółto-złoto-pomarańczową. U C. hyale jaja zmieniają barwę na czerwono-brązową. Jak jest u C.crocea nie wiem, bo nigdy go nie hodowałem. Natomiast poczwarki C.erate i C.hyale są też nie do odróżnienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum