Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Maniola jurtina ???
Autor Wiadomość
topis 

Zainteresowanie grupą: Motyle - wszytkie
Wysłany: 2007-10-15, 07:05   Maniola jurtina ???

Witam
Załączony motyl wygląda mi na Maniola jurtina, tylko jedna rzecz mi nie pasuje. Nie wiem czy zdarzają się przypadki aby miały oczko na spodniej stronie z dwoma białymi źrenicami. Jedyny przestrojnik jakiego widziałem na zdjęciach z dwoma źrenicami to był Pyronia tithonus, ale pozostałe elementy mi nie pasują, poza tym podobno on nie występuje w województwie Zachodniopomorskim - zdjęcie wykonane w okolicach Ińska (bliżej centrum województwa). Niestety mam tylko ujęcia złożonych skrzydeł więc nie można sprawdzić wierzchniej ich strony. :sad: Jeżeli komuś udałoby się wskazać jaki to gatunek, to byłbym wdzięczny.

2006-07-15_039 Maniola jurtina.jpg
Plik ściągnięto 46 raz(y) 113.31 KB

Comes 

Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2007-10-15, 09:31   

Tak, to Maniola jurtina. Sam swego czasu obfociłem taki egzemplarz i też miałem nadzieje na coś nowego. Ale prawda jest taka, że występują M.jurtina które mają dwie źrenice i widoczne są one po zewnetrznej i wewnętrznej stronie skrzydła.

Tu jest link do tego tematu - w lipcu był omawiany : http://motyle.info/forum/viewtopic.php?t=893

SiejeOwies 

Zainteresowanie grupą: dzienne + fotografia
Wysłany: 2007-10-15, 11:21   

z tymi kropkami jest duża zmienność, trzeba więc brać pod uwagę inne cechy i nie dać się zmylić;)

zdjęcia - http://foto.moon.pl/uzytk...nick/SiejeOwies
moja mała przyrodnicza galeria - http://www.dezerter.w.tkb.pl/galeria/

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-10-15, 18:32   

M.jurtina to faktycznie zmienny gatunek. Kiedyś wykazywany ze znacznego obszaru i znany z wielu podgatunków, które obecnie w sporej mierze awansowano do rangi gatunkowej (na dziś w Europie 6 gatunków z rodzaju Maniola). Autorzy koncentrowali się na opisach różnych form, szczególnie przepaski na przednich skrzydłach samicy. Później zrezygnowano z opisywania tylu form barwnych, i mimo moich poszukiwań w literaturze, nie doszukałem się nazwy dla takiej formy z dwoma oczkami. Są o niej oczywiście wzmianki - ale bez podania nazwy. Jest to jednak ewidentnie M.jurtina.

topis 

Zainteresowanie grupą: Motyle - wszytkie
Wysłany: 2007-10-16, 06:18   

Wielkie dzięki za odpowiedzi !!! Wydawało mi się, że gdzieś, kiedyś mignęło mi właśnie na temat tych dwóch źrenic u M. jurtina, ale ponieważ nie pamiętałem gdzie i kiedy (a to miałem tuż pod nosem :( ) więc szukałem na oślep i nie znalazłem. Jeszcze raz wielkie dzięki.

Odpowiedz do tematu