Witam
Załączony motyl wygląda mi na Maniola jurtina, tylko jedna rzecz mi nie pasuje. Nie wiem czy zdarzają się przypadki aby miały oczko na spodniej stronie z dwoma białymi źrenicami. Jedyny przestrojnik jakiego widziałem na zdjęciach z dwoma źrenicami to był Pyronia tithonus, ale pozostałe elementy mi nie pasują, poza tym podobno on nie występuje w województwie Zachodniopomorskim - zdjęcie wykonane w okolicach Ińska (bliżej centrum województwa). Niestety mam tylko ujęcia złożonych skrzydeł więc nie można sprawdzić wierzchniej ich strony. Jeżeli komuś udałoby się wskazać jaki to gatunek, to byłbym wdzięczny.
Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2007-10-15, 09:31
Tak, to Maniola jurtina. Sam swego czasu obfociłem taki egzemplarz i też miałem nadzieje na coś nowego. Ale prawda jest taka, że występują M.jurtina które mają dwie źrenice i widoczne są one po zewnetrznej i wewnętrznej stronie skrzydła.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-10-15, 18:32
M.jurtina to faktycznie zmienny gatunek. Kiedyś wykazywany ze znacznego obszaru i znany z wielu podgatunków, które obecnie w sporej mierze awansowano do rangi gatunkowej (na dziś w Europie 6 gatunków z rodzaju Maniola). Autorzy koncentrowali się na opisach różnych form, szczególnie przepaski na przednich skrzydłach samicy. Później zrezygnowano z opisywania tylu form barwnych, i mimo moich poszukiwań w literaturze, nie doszukałem się nazwy dla takiej formy z dwoma oczkami. Są o niej oczywiście wzmianki - ale bez podania nazwy. Jest to jednak ewidentnie M.jurtina.
Wielkie dzięki za odpowiedzi !!! Wydawało mi się, że gdzieś, kiedyś mignęło mi właśnie na temat tych dwóch źrenic u M. jurtina, ale ponieważ nie pamiętałem gdzie i kiedy (a to miałem tuż pod nosem ) więc szukałem na oślep i nie znalazłem. Jeszcze raz wielkie dzięki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum