Zainteresowanie grupą: Motyle Nocne i inne
Wiek: 40 Dołączył: 02 Cze 2006 Posty: 108 Skąd: Lublin/Przemyśl
Wysłany: 2006-06-20, 09:16 Jaki gatunejk motyla odkryto niedawno??
Jaki gatunejk motyla odkryto niedawno??
Słyszałem że w Nowej Gwineii znaleziono jakiś gatunek odkryto niedawno ale zapomniałem jak sie nazywał. :/
Troche szukalem na google ale nie mogłem znaleść.
Prosze o odpowiedź
Nie zdziwi mnie jeśli co miesiąc (a może nawet raz na tydzień) średnio jest opisywany nowy gatunek motyla...
Od dawna już nie robi to sensacji, no chyba że został znaleziony w Polsce, także są małe szanse że ktoś będzie wiedziala co akurat ostatnio odkryto na Nowej Gwinei.
Otsowi chodziło pewnie o to słynne odkrycie "zaginionego świata" - wcześniej nigdy nie zbadanego miejsca w górach Foja na Nowej Gwinei, o czym głośno było na początku tego roku (tutaj są artykuły na ten temat). Faktycznie znaleziono wówczas cztery nowe gatunki motyli, jednak nigdzie nie udało mi się natrafić na ich nazwy (na co być może jest jeszcze za wcześnie) czy choćby umiejscowienie w systematyce (w artykułach, które podałam jest tylko wzmianka o nowych podgatunkach, które prawdopodobnie są spokrewnione z P. brassicae - jednak nie wiadomo czy są to podgatunki gatunków znanych czy też tych nowych).
A z bardziej świeższych lepidopterologicznych odkryć - dokonano takiego w Południowej Afryce, w Parku Narodowym Namaqualand ( artykuł ).
"Niedawno" to zbyt mocno powiedziane - ostatnim lepidopterologicznym odkryciem było stwierdzenie obecności Leptidea reali (rok 1993) i wynikła z tego rewizja w gatunku L. sinapis.
Zainteresowanie grupą: Motyle Nocne i inne
Wiek: 40 Dołączył: 02 Cze 2006 Posty: 108 Skąd: Lublin/Przemyśl
Wysłany: 2006-06-21, 07:32
dzięki ! i to tyle pytań (narazie)
_________________ [ ... ]
tindomiel Gość
Wysłany: 2006-06-21, 16:36
A ja mam gąsienice
Dobra, chcę hodować motyle, ale nie mam pojęcia jak to się robi
Nie mam żadnych książek bo interesuję się nimi od niedawna...
Spodobały mi się ich cudowne barwy. Od dosyć dawna zbierałam ''trupki'' motylków , ale to nie jest to samo mieć żywe czy martwe zwierzaki... To tak jak trzymać w domu zdechłego kota a to na pewno nie jest przyjemne
Adam Larysz Gość
Wysłany: 2006-06-21, 17:51
Prof. J. Buszko jest w trakcie opisywania nowego gatunku motyla dla nauki, z Polski.
Z rodziny Gracillariidae.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum