Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2007-11-03, 11:23 Eupsilia
Wczoraj podczas grabienia liści na ogrodzie złapała się sówka która oznaczyłem jako : Eupsilia transversa czyli po naszemu Zimiczka bukówka. W opisie tego gatunku wyczytałem - cytat : "Najlepszą cechą rozpoznawczą jest biała lub żółta plamka nerkowata obok której widoczne są dwie małe białe kropki." No i jest problem. Bo u mojego motyla plamka nerkowata nie jest ani żółta ani biała. Na zdjęciu ma kolor miedzi a w świetle dziennym powiedziałbym, że jest koloru złota. Ale te dwie małe kropki obok już w żaden sposób nie można zaliczyć do jakiegokolwiek odcienia białego. Rysunek na skrzydłach, wielkość motyla, a także czas i miejsce występowania ogólnie zgadzają się z E.transversa. Prosze o potwierdzenie oznaczenia.
Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2007-11-03, 17:28
Właśnie ze strony Krzyśka opierałem się przy tym oznaczaniu. Zgadzam się że kropeczki mogą być białe lub żólte, ale u mnie są raczej miedziane lub złote. W galerii tego gatunku jest co prawda zdjęcie Jurka Zięby pokazujące dość podobny egzemplarz ale nie rozwiało to moich wątpliwości do końca. Dlatego też dałem tutaj na forum do potwierdzenia swoje oznaczenie.
A żeby było ciekawiej to fotki do których mnie odesłałeś pokazują motyla który ma jedną jedną kropkę białą a drugą żółtą. Dobrze to widać na powiększeniu - pobranym z galerii tego gatunku.
Jurku, E. transversa to gatunek bardzo zmienny i te plamki może mieć w najróżniejszych odcieniach - lecz jedną z pewniejszych cech rozpoznawczych to są te dwie małe plamki po obu stronach tej dużej, a nie ich kolor.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum