Wysłany: 2007-11-02, 08:43 2 nocne motyle do oznaczenia
Witam
Mimo usilnych prób nie potrafię sobie poradzić z dwoma poniższym motylami. Pierwszy, to Noctuidae, ale pomimo wyrażnego rysunku nie udało mi się ustalić co to za typek (Przy okazji, czy ktoś mógłby polecić jakąś dobrą, najlepiej polskojęzyczną literaturę, poświęconą Noctuidae?), natomiast co do drugiego, to nie mam zielonego pojęcia co to takiego - na pewno motyl i to w dodatku nocny, ale na tym koniec. Jeżeli ktoś byłby w stanie pomóc mi w oznaczeniu tych dwóch gatunków byłbym wdzięczny.
No niezupełnie - sp. to skrót od łac. species, które oznacza konkretny gatunek.
A rodzaj to łacińskie genus, rodzina to familia, itd itd
Proponuję trochę postudiować podstawy systematyki i nie będzie z tym problemu
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-11-04, 14:52
topis - wytłumaczę Ci to możliwie najprościej:
Eupithecia sp. - znaczy po polsku gatunek z rodzaju Eupithecia. Jeśli nie da się na 100% oznaczyć gatunku (bądź sami go nie znamy), a wiadomy jest rodzaj, właśnie tak należy opisać okaz. Może w przyszłości ktoś motyla jednak oznaczy ( w przypadku zdjęcia raczej już do końca pozostaje sp.)
Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Co do nauki, to staram się jak mogę, ale nie od razu Kraków zbudowano, zwłaszcza że lepidoptera to szeroki zakres, zwłaszcza że nie staram się ograniczać to wąskiego wycinka, choć przyznaję się do tego iż do tej pory głównie koncentrowałem się na razie na fotografowaniu.
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 43 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2007-11-06, 18:16
Adam Larysz napisał/a:
No niezupełnie - sp. to skrót od łac. species, które oznacza konkretny gatunek.
Ups, prawda! Nałożyło mi się faktyczne znaczenie z zastosowaniem... Tak to jest, jak się pisze w roztargnieniu. Dzięki za sprostowanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum