Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Błyszczka jarzynówka
Autor Wiadomość
Mothman 

Zainteresowanie grupą: wszystkio
Wysłany: 2007-09-05, 10:31   Błyszczka jarzynówka

Witam. Jakieś trzy dni temu złapałem błyszczke jarzynówke. Trzymałem ją w drewnianym pudełku, aż do dziś kiedy zauważyłem, że złożyła tam mnóstwo jajeczek. Ćmę oczywiście wypuściłem, a jajeczka zostawiłem na hodowle, stąd ten temat.

Mianowicie powiedzcie mi co mam robić, jest już wrzesień i nie wiem czy gąsienice wyklują się jeszcze w tym roku, czy jajeczka będą zimowały.
Jeśli się wylęgną to czym należy karmić gąsienice i jak długi jest okres ich wzrostu.
Natomiast jeśli będą zimowały to co należy zrobić, aby tą zimę przetrwały.

To na razie wszystkie pytania, w razie gdybym miał ich więcej, to potem coś dopisze.

Pozdrawiam.

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-09-05, 18:00   

Gatunek ten zimuje jako gąsienica. Na pewno więc gąsieniczki wkrótce się z tych jajek wylęgną. Jest to polifag, żeruje na bardzo wielu roślinach zielnych (np. pokrzywa). Zimowanie gąsienic to jednak trudna sprawa, nawet dla doświadczonego motylarza, a co dopiero początkującego. Zresztą, jeśli zostawisz gąsienice w ogrzewanym pomieszczeniu, to nie będą zimowały, ale dorosną i się przepoczwarczą. Niestety, potem znów się wylęgną motyle (może końcem października), i wypuszczone o tej porze mogą nie przetrwać. Najlepiej, jeśli większość wylęgniętych gąsienic wypuścisz (w ogrodzie, na działce i t.p.), zostaw sobie tylko kilka- kilkanaście, skoro chcesz się "zabawić" w hodowcę motyli :) .

Mothman 

Wysłany: 2007-09-07, 16:40   

Tak też zrobię. Jednak w jakiej temperaturze trzeba trzymać gąsienice, aby zapadły w stan hibernacji, a jednocześnie nie padły z zimna?

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Wysłany: 2007-09-07, 20:51   

Odpowiedź jest trudna. Błyszczka ta to migrant. Nie mam pewności, czy gąsienice wytrzymują nasze zimy. Być może pierwsze, wiosenne pokolenie przylatuje do nas z południa. Na wszelki wypadek nie obniżaj temperatury poniżej 2-3 stopni powyżej zera.

Mothman 

Wysłany: 2007-11-23, 14:12   

Witam ponownie. Gąsienice błyszczki już jakiś czas temu się przepoczwarzyły i wyniosłem je do garażu gdzie temperatura jest niewysoka. Jednak teraz mam takie pytanie, kiedy powinienem spodziewać się wylęgu. Wiem głupie pytanie, to oczywiste, że dopiero na wiosnę, ale czy mam spodziewać się jakiejś konkretnej daty? Tzn. po jakim czasie od ocieplenia następuje wylęg motyli?

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Wysłany: 2007-11-23, 16:20   

Sądzę, że nikt nie odpowie na to pytanie prawidłowo. A to dlatego, że poczwarka to nie jest typowe stadium zimowania tego motyla. Poczwarki mają zbyt zimno, by się w nich mogły normalnie rozwijać motyle, i proces ten jest rozciągnięty w czasie (wg mojej wiedzy, to nie jest stan hibernacji, ale specyficzny stan anabiozy). Mówiąc szczerze, nie jestem pewny, czy motyle w ogóle się wylęgną. Być może jesteś pierwszym, który robi taki eksperyment. Napisz, jaki będzie wynik tego eksperymentu - sam jestem ciekawy :smile: .

Mothman 

Wysłany: 2007-11-23, 21:22   

No cóż, nie wiedziałem że będę "pionierem" pod tym względem.
Oczywiście napisze jaki będzie wynik tego eksperymentu, jednak to dopiero za kilka miesięcy, jak przyjdzie wiosna.

Odpowiedz do tematu