Dziękuję za odpowiedź.
Proszę jeszcze o podanie paru reguł na oznaczanie kraśników,
z tego, czym dysponuję nie da się nic pewnego stwierdzić
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2007-11-14, 22:05
Kraśniki (pięcioplamkowe) w skrócie:
Z viciae - kąty skrzydeł przednich zaokrąglone, opylenie słabe,
Z lonicerae - kąty skrzydeł przednich wyostrzone, opylenie intensywne, czułki długie, górna plamka środkowa zdecydowanie mniejsza od dolnej
Z angelicae - kąty nieco łagodniejsze, opylenie intensywne, plamki środkowe podobnej wielkości, od spodu wszystkie trzy plamki zlewają się w jedną purpurową plamę.
Z trifolii - kąty i opylenie jw, plamki środkowe na ogół zlewają się ze sobą, czasem łączą się z plamką zewnętrzną, czułki krótkie
w najbliższym czasie pokażę fotki serii ze zbioru. Mam wszystkie z tej rodziny
Ostatnio zmieniony przez Marek Hołowiński 2007-11-15, 20:53, w całości zmieniany 1 raz
Kraśniki (pięcioplamkowe) w skrócie:
Z filipendulae kąty skrzydeł przednich wyostrzone, opylenie intensywne, czułki długie, górna plamka środkowa zdecydowanie mniejsza od dolnej
Polecam stronę podaną przez Adama. Na pewno daje jakiś pogląd na sprawę. Analiza tych zdjęć pokazuje, że np. wygląd spodu przedniego skrzydła może być istotną cechą w rozróżnieniu gatunków kraśników (np. czy jest smuga łącząca kropki, czy nie). W jakim stopniu mogą szerokość czarnej obwódki na tylnym skrzydle i intensywność/słabość opylenia być wiarogodnymi cechami rozpoznawczymi? Wiem, że ostateczną odpowiedzią na to wszystko jest opatrzenie. Ale czy można te cechy jakoś zhierarchizować? Załączam cztery moich tegorocznych zdjęć z Pienin. 545 i 546 oznaczyłem jako Zygaena purpuralis, a 564a i 565a jako Z. angelicae. Każda para zdjęć przedstawia tego samego osobnika, widzianego z góry i od dołu. Proszę o ustosunkowanie się do moich oznaczeń. Z góry dziękuję. Piotr.
Oczywiście Z. angelicae - jak byliśmy w czerwcu na sympozjum sekcji lepidopterologicznej PTE, to był to tam najliczniejszy z kraśników.
Co do Z. purpuralis/minos - to spod skrzydeł nic nie daje, co więcej - wierzch też nie bardzo - najpewniejsze oznaczenie jest po gąsienicach, które różnią się kolorem i żywią się różnymi roślinami.
W ogóle jeśli chodzi o kraśniki, to warto się zaopatrzyć w klucze do oznaczania (są po polsku), najlepiej zaś odróżnia się na początku gatunki po okazach spreparowanych, bo wtedy układając motyle koło siebie widać te istotne różnice między gatunkami. Opatrzenie zaś w terenie przychodzi z czasem...
Dziękuję za odpowiedzi. Jeśli chodzi o Z. purpuralis, to wiem, że chyba tylko po genitaliach można definitywnie ten gatunek od Z. minos rozróżnić. A tak daleko to ja jeszcze nie jestem. A jeśli chodzi o nazwę Wąwozu Szopczańskiego, to właśnie ta forma widnieje na obu mapach Pienin, które posiadam. Ale żeby oddać Antkowi sprawiedliwość, forma "Sobczański" jest podana w nawiasach na jednej z tych map. Widocznie obie formy funkcjonują. W każdym razie, wąwóz z żółtym szlakiem turystycznym z Sromowców (czy Sromowiec ?) Niżnych na Trzy Korony poprzez przełęcz Szopki, ze schroniskiem "Trzy Korony" po drodze. Pozdrawiam. Piotr. PS Nie da się nic zrobić z moimi wachlarzykami (post z 13.XI.07)?
Z zainteresowaniem przyglądam się tej dyskusji,
ale nie mogę otworzyć stronki którą podał Adam
tzn. strona się otwiera, ale zdjęcia na niej - nie
(http://www.lepidoptera.slask.pl/Zygaenidae)
Spróbuj na stronie www.lepidoptera.xtp.pl/Zygaenidae/. Powinno być OK. A przy okazji, co oznacza to hebrajskie hasło na dole Twoich postów? Mam nadzieję, że nic brzydkiego! Jeszcze jedno, jak będziesz miał 100% poprawne oberwacje, mógłbyś je dodać na stronę Krzyśka Jonki (www.lepidoptera.pl). Nie ma tam absolutnie żadnych obserwacji z woj. warmińsko-mazurskiego, a widzę że jesteś z Kętrzyna. Pozdrawiam. Piotr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum