jest tam jednak plansza polski na której zostały umieszczone motyle które powinny wystepowac na podanych terenach jednak jeden gatunek zawisaka został tam zamieszczony (wedłog mnie) omyłkowo czy mam racje?????????
Tak, masz rację. Poza tym nie tylko on - okaz umieszczony pod paziem żeglarzem tez nie wygląda mi na przedstawiciela krajowej lepidopterofauny.
Nie umiem jednak zidentyfikować tych gatunków...
Ale na pewno zaraz na forum znajdzie się ktoś kto potrafi to zrobić
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-01-20, 12:50
Macie rację. Prezentowany zawisak to Pseudosphinx tetrio, gatunek występujący w Ameryce Płn. (USA), Środkowej i Południowej (po Paragwaj). Natomiast ta rusałka poniżej należy do rodzaju Hamadryas (znanych 19 gatunków). Nie sposób jej z tego zdjęcia oznaczyć do gatunku, bo różnią się one głównie spodem skrzydeł, ale wszystkie występują w Ameryce. Można je obejrzeć tutaj. Do naszej entomofauny nie należy też niedźwiedziówka po lewej stronie zawisaka, ale nie podejmuję się jej oznaczenia.
Zainteresowanie grupą: makro i mikro
Wysłany: 2008-01-20, 19:15
no i pomińmy fakt zaistnienia na tej planszy trzech sztuk, za które można dostać ostro po garach - mieniaki i żeglarz Oj Wladek.pl - te Twoje wspomnienia mogą Cię z lekka kosztować. W Siedmiogrodzie był onegdaj też Wladek - Wlad Palownik, Draculem zwan - też zabijał bez sensu.
Mazep
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum