Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-01-14, 19:31
Sprawa występowania P.daplidice i P.edusa jest zagmatwana. Wydaje mi się, że mapki na stronie "Motyle Europy" nie są prawidłowe. Nie wiem skąd Krzysiek Jonko ma takie informacje. Z dostępnej mi literatury wynika, że P.daplidice jest gatunkiem zachodnioeuropejskim, a P.edusa wschodnioeuropejskim. Granica między ich zasięgami przebiega przez Francję i Niemcy. Wg tych danych w całej Polsce powinna występować P.edusa. Problem wynika stąd, że nie wszyscy traktują P.edusa jako samodzielny gatunek, i wykazują go jako P.daplidice z różnych miejsc Europy. Jeśli znacie źródła podające inne rozmieszczenia tych gatunków - prosiłbym o informacje.
_________________ Antek
Stysz
Zainteresowanie grupą: motyle
Wysłany: 2008-01-15, 11:34
Dziękuję za informacje.
A wydawało mi się, że bielinki to takie powszechne i proste w rozpoznaniu motyle, a tu co krok niespodzianki.
Gdzieś czytałem o metodzie mechanicznej ekstrakcji fragmentów DNA pozwalającej na opracowywanie prostych testów genetycznych (na obecność konkretnej mutacji genetycznej), taki rodzaj zawiesiny płynu zawierającej pułapkę na konkretny fragment DNA, jeśli DNA pasuje do rodzaju pułapki - test jest dodatni (obecność mutacji), jeśli DNA nie pasuje do pułapki - test jest negatywny. tworzy się to na potrzeby diagnostyki człowieka, ale taki teścik pewnie można opracować kiedyś i na potrzeby innych badań. Ponoć ta metoda miałaby być tania w przemysłowym zastosowaniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum