Witam,
proszę o pomoc w oznaczeniu. Motyl byl złapany w II poł. lipca w Chorwacji, rozpiętość skrzydeł 21mm. Z góry przepraszam za jakość zarówno okazu jak i zdjęcia.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
W każdym razie jest to krok do przodu bo nie byłem pewny nawet rodzaju. Postaram sie wysłać jeszcze to zdjęcie do kogoś od sówek i zobaczymy co powie. Jeszcze raz wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Jacek
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2008-01-12, 17:37
Nie jest to C affinis. Musiałby mieć żółtą strzępinę na tylnych skrzydłach.
To prawda, strzępina jest mocno uszkodzona ale żółta chyba nie była. Wydaje się, że jest co najwyżej szaro-żółta, nieznacznie jaśniejsza od tła tylnych skrzydeł.
A co myślicie o Cosmia pyralina? Są jakieś cechy wykluczające?
Jacek
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2008-01-13, 08:37
Nie jest to żaden z gatunków spotykanych w Polsce.
Możliwe, choć to akurat przypadek, że oba są gatunkami polskimi. Przejrzałem wszystkie Cosmie z Bałkanów i nadal nie jestem pewny. Wysłałem zapytanie do paru osób. Jak będę znal odpowiedz, dam znać.
Dzięki za sugestie.
Jacek
[ Dodano: 2008-01-18, 10:52 ]
Faktycznie Marku miales racje. To nie jest gatunek polski. Po kilku konsultacjach z Alberto Zillim i zrobieniu preparatu z genitaliow, okazalo sie, ze to Phyllophila obliterata. Niestety niewiele jest danych o tym gatunku w necie, a jedyna moja ksiazka prezentujaca go (Sowki Rumunii Rakosego) zamieszcza zdjecie duzo jasniejszej formy. Stad te trudnosci. Spreparowanie genitaliow wszystko wyjasnilo.
Jacek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum