Proszę o pomoc w oznaczeniu tych motyli (sam nie potrafię lub mam wątpliwości).
Zdjęcia wykonałem na wschodzie woj. mazowieckiego.
1, 2, 3 oraz 4 są z połowy sierpnia, zdjęcie 5 natomiast zrobiłem 17 czerwca na podmokłych terenach.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-01-14, 22:03
motyl na foto 1,2,3 - bardzo przypomina C.alfacariensis. Ale odróżnienie go od C.hyale na zdjeciu to zgadywanie, a nie oznaczanie.
foto 4 - Boloria sp. (być może B.selene, ale może też być B.dia)
foto 5 - Melitaea sp. (najbardziej mi przypomina M.diamina)
_________________ Antek
Jakub B
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne
Robert Rosa
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2008-02-04, 20:05
Jak dla mnie to C.hyale na 99,9% ... pasuje mi brzeg przedniego skrzydła, czarnym opyleniem raczej nie ma co się sugerować... BTW: a czy notowany był już C.alfacarensis w woj.mazowieckim, bo jakoś nie słyszałem o tym
B.dia na 100%
Pasuje mi też M.athalia zlatana samica... ale tu zawsze jest ale ... a w jakim środowisku latała? u mnie zawsze diamina na podmokłych łąkach w pobliżu cieków wodnych, jeziorek, rozlewisk... nawet 100m dalej już nie zalatuje...
Jakub B
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne
Wysłany: 2008-02-05, 15:20
Melitaea latała na podmokłych, naturalnych torfowych łąkach przy zalanych wodą i zarośniętych drzewami, krzakami i pokrzywami wyrobiskach, gdzie kilkadziesiąt lat temu wydobywano torf. Czyli to raczej M.diamina? Athalię mogłem spotkać na takich terenach, czy na nich nie występuje?
Robert Rosa
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2008-02-05, 20:41
Athalię możesz spotkać wszędzie, czyli to może być i diamina... i tu kłania się siateczka, odłowienie, sprawdzenie spodu skrzydeł (i jak jeszcze są wątpliwości, to zabranie do domu okazu... niestety) fotografia jest pięknym zajęciem, ale nie zawsze wystarczającym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum