Wysłany: 2008-03-08, 17:42 Szukam materiałów o Spodoptera exigua
hej mam wielka prosbe,gdyz potrzebane mi sa materiały na temat Spodoptera exigua(światłówka naziemnica) z rodziny sówkowatych(Noctuidae).W ksiażkach ktore posiadam nie ma nic na temat tego gatunku dlatego bardzo prosze o pomoc o przeslanie informacji głównie na temat tego gatunku ,przydatne takze beda informacje odnosnie rodziny.Mój mail: m.i.l.i@wp.pl lub na forum jesli Wam wygodniej wrzucic.Z gory barzdo dziekuje bo to dla mnie bardzo wazne.pozdrawiam
dzieki ale ja probuje czegos znalezc w jezyku polskim a w necie wszystkie dokumenty sa po ang a to mnie tak srednio satysfakcjonuje a w ksiazkach podejrzewam ze ten gat jest fajnie opisany,oczywiscie w dobrych ksiazkach bo te ktore posiadam nie zawieraja zadnych informacji wiec jesli mozecie popatrzec w swoich ksiazkach i przeslac mi chociaz podstawowe informacje o tym gatunku to bylbym wdzieczny pozdrawiam
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-03-08, 23:29
Mateuszu, skoro znalazłeś to forum, to chyba umiesz szukać informacji w internecie. Po wybraniu opcji : Szukaj na stronach kategorii: język polski Google podaje 368 stron po polsku. Chyba nie chodzi o to, by te 368 stron informacji przepisać na forum. To by przecież nie miało sensu.
A tak dodatkowo się składa, że nie ma w języku polskim ani jednej książki dotyczącej tej sówki.
do Kwiczala Antoni:po pierwsze jezeli nie masz zamiaru komus pomoc to lepiej sie nie wypowiadaj ,bo twoje wypowiedzi przesycone sa ironia,wyzszoscia itd.Po drugie jakbym znalazl satysfakcjonujace informacje po polsku to bym sie tu nie wypowiadal,po trzecie umiem sie poruszac w necie i najpierw sam probuje znalezc ,po czwarte chodzi mi o skondensowane informacje ktore myslalem ze sa w ksiazkach na temat tego gatunku i mysle ze na pewno w jakiejs pozycji ksiazkowej cos by sie znalazlo na ten temat wiec skoro Ty nie posiadasz takiej ksiazki to nie ma sensu zebys tutaj sie wymadrzal bo niczego nie wnosisz ani nie pomagasz.
co do Twojej ostatniej wypowiedzi skierowanej do Antoniego - Antoni zawsze chętnie pomaga każdemu zainteresowanemu - Tobie również podał informację, której szukałeś ( - nie ma takiej książki po polsku). Biorąc pod uwagę wieloletnie doświadczenie i ogromną wiedzę Antoniego, treść postu Antka należy potraktować dosłownie, czyli że takiej książki po polsku po prostu nie ma w ogóle, a nie tak jak to ująłeś Ty - że Antek jej nie posiada.
Sprawdziłem swoje polskie książki - nie mam tego gatunku. Mam go co prawda w "Noctuidae of Central Europe" Nowackiego, ale... ona jest po angielsku.
Jedynym rozwiązaniem Twojego problemu jest skorzystanie z rady Antoniego i przeczytanie polskich stron o tym gatunku.
Antku, nie przejmuj się takimi komentarzami - nie każdy umie docenić Twoją pomoc.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-03-09, 15:26
Dzięki Sławku za poparcie .
Z Mateuszem zapewne jest tak, że ktoś mu zlecił napisanie referatu (pracy?) o tym gatunku, i liczył na "gotowca" na tym forum. Cóż, nie udało się, i teraz jest rozżalony. Nigdy nikomu tak nie radziłem, ale Tobie Mateuszu poradzę - zabierz się do pracy (tak jak obiecujesz). Po Twoim ostatnim poście pewnie już nikt Ci tu nie pomoże .
PS. Widzę, że mieszkasz w Poznaniu. Tam są znakomici znawcy od sówek (choćby prof. Nowacki, autor książki, o której pisze admin) - zwróć się do nich o pomoc.
Mateuszu co jak co ale przesadziłeś akurat mamy tu wspaniałych specjalistów którzy zawsze są skłonni do pomocy a że masz lenia i idziesz na łatwiznę to jakby to powiedzieli Anglicy "a shame on you"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum