Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2008-03-10, 15:35 Wiosenny spacer
Pierwszy owocny pod względem obserwacji spacer. A zaczęło się od Inachis io, który przyleciał mi pod nogi. Potem jeszcze dwa Gonepteryx rhamni przeleciały wzdłuż płota. Nie wiele myśląc wykonałem szybki bieg do domu po aparat i starą sprawdzoną trasą zacząłem patrolować okolice. Efektem było jeszcze kilka spotkań z pawikami i cytrykami ale największa frajdę dało mi wypatrzenie Nymphalis polychloros - zdj. 1 Bylo ich dwa ale tak szybko latały i za nic nie chciały na chwilę usiąść i posiedzieć dłużej, udało mi się pstryknąć z daleka tylko jedną fotkę. Całe półgodziny czekałem czy może nie zmienią zdania i choć na chwilkę nie zaczną się wygrzewać w słońcu, a przy okazji dać mi szanse na kilka fotek. Niestety tylko radość z obserwacji ich loty między drzewami i krzakami. Wracając jednak uśmiechnęło się do mnie szczęście - trzeci osobnik wygrzewa się na drzewie. Tu udało mi się pstryknac fotkę - zdj. 2. Radość ogromna ale teraz przed komputerem znów mam watpliwości czy to N. polychloros czy przypadkiem nie N. xanthomelas. Pierwsze zdjęcie bez watpienia N. polychloros ale przy drugim już nie jestem tak pewien. Raczej jest to wierzbowiec ale prosze o potwierdzenie.
Nymphalis polychloros -1.jpg
Plik ściągnięto 81 raz(y) 146.89 KB
Nymphalis polychloros -2.jpg
Plik ściągnięto 90 raz(y) 150.68 KB
Ronnie
Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2008-03-10, 16:06
Nie wiem czy to xanthomelas czy polychloros, ale gratuluję, mi bardzo rzadko udaje się go spotkać. Te gatunki można chyba rozpoznać po nogach, jeden ma czarne a drugi żółte
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum