Zainteresowanie grupą: Motyle i Owady
Wysłany: 2008-03-25, 19:13
Miło mi poinformować Pana, że posiadamy pozwolenie Wojewody Gdańskiego
(wystawione w 2005 roku) na przetrzymywanie wskazanych okazów chronionych.
Nie zajmujemy sie pozyskiwanie nowych okazów do kolekcji - ani nimi nie handlujemy.
Nie bardzo też rozumiem, co chciał Pan osiągnąc zadając takie pytanie
na forum publicznym?
Kolekcję, którą wystawiam zbierał osobiście mój stryj i Prywatne Muzueum,
które prowadzę jest pamiątką tego co pozostawił po sobie. Mam nadzieje,
iż to, że kontynuje jego pasje nie jest niczym zły.
Pozdrawiam Tomasz
PS.
Zastanawia mnie tylko to, że non stop otrzymuje zapytania o owe Citesy i pochodzenie motyli i owadów !!! Skąd bierze się ta Wasza obawa i troska ?
Robert Rosa
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2008-03-25, 19:53
Drogi Tomaszu, nie dziw się Grześkowi... zapytał w trosce o "bezpieczeństwo" wystawy, jak i jej wystawców... różne "siły nieczyste" mogłyby przypadkiem zniweczyć Waszą pasję i trud Waszego stryja, z wielką stratą dla ludzi i pasjonatów. Nie ma znaczenia tu fakt, że to kolekcja stryja , a Wy ją tylko światu pokazujecie... fakt jest taki, że są w kolekcji CITES-y... a skoro macie zezwolenia ... to cudownie, będziemy mogli oglądać wystawę dalej i cieszyć się pięknem owadów. A co do pytania... "co Grzesiek chciał osiągnąć pytając o zezwolenia na CITES-y na forum publicznym?" ... znając go, to pewnie niczego nie chciał osiągnąć ... po prostu zapytał i miał prawo to uczynić na FORUM PUBLICZNYM!!! Zapytał pewnie dlatego, dlaczego inni, o których wspomniałeś, też Cię pytają przy innych okazjach... i tyle... finito...
pozdrawiam
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-03-25, 21:57
Cytat:
ktoś publicznie pokazuje motyle z innych krajów
Raczej nie w tym problem, że z innych krajów. Problem, jeśli są to gatunki chronione Konwencją Waszyngtońską. Prawo unijne np. zabrania: wystawianie na widok publiczny w celach zarobkowych takich gatunków.
właśnie o chronione z innych krajów mi chodziło, nie dopisałem mój błąd heh
co do wystawy, jak cię namierzą i zobaczą że nie masz papierów na te gatunki to będą problemy
tutaj masz oficjalną stronę polską:
http://www.mos.gov.pl/cites-ma/
Zainteresowanie grupą: Motyle i Owady
Wysłany: 2008-03-25, 22:51
No dobra jeszcze raz przedstawie sytaucję:
W 2004 roku zgłosiłem w Wydziale Ochrony Przyrody w Gdansku fakt, że posiadam po stryju zbiór motyli i owadów (120 gablot), które byłe zbierane do 1982 roku. Wypisałem wszytkie znane mi gatunki z listy Cites. Następnie otrzymałem od Wojewody pismo o "zalegalizowaniu" mojej kolekcji. Obecnie na wystawie "pokazuje" wspomniane CITES'y.
Chciałbym uzyskać od Was prostą odpowiedź wg Waszej wiedzy...
Czy moge je pokazywać czy nie ?
A czy "zalegalizowałeś" (o ile posiadasz w kolekcji) gatunki chronione prawem polskim? Bo nie tylko CITES-y należało "legalizować". Jeśli masz papiery to wszyscy mogą Ci "skoczyć". I to co pisał Robert - Grzesiek pytał w dobrze rozumianym Twoim własnym interesie.
_________________ Na imię mam Grzegorz. Tak naprawdę to motyle wcale mnie nie interesuj±... no może trochę tylko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum