Jakie gatunki lub rodziny ciem można spotkać w dzień w "stanie" lotu ?
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2008-04-06, 22:19
Niektóre zawisaki, barczatki, ugorówki, lotnice, brudnice, niedźwiedziówki, miernikowce, sowki, chyba wszystkie kraśniki itp, a zatem w prawie wszystkich rodzinach znajdą się gatunki u których choć jedna z płci jest aktywna w dzień. Podaję dla przykładu makro, ale można to uogólnić do wszystkich motyli.
Dokladnie, tak jak pisze Piotrek. Zeby sie opatrzec, trzeba albo czesto odwiedzac takie miejsca jak lepidoptera.pl, albo jeszcze lepiej kupic sobie taki przewodnik jak ten:
Oczywiscie ksiazka nie obejmuje Polski, ale do zapoznania sie z ksztaltem skrzydel, wielkoscia, umaszczeniem itd jak najbardziej odpowiednia. Zwlaszcza, ze motyle sa przedstawione nie na szpilkach, tylko w pozycji spoczynkowej, co moze byc ulatwieniem dla poczatkujacych.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-04-07, 21:43
Żeby być w zgodzie z prawdą, trzeba zaznaczyć, że nie napisano dotąd klucza do oznaczania rodzin w serii "Klucze do oznaczania owadów Polski". Problem jest jedynie w kluczu do oznaczania niektórych rodzin microlepidoptera, dlatego nie powstała dotąd całość. Ale to nie oznacza, że w ogóle nie ma takich kluczy. Jest np. klucz do oznaczania rodzin Heterocera w pracy "Klucz do oznaczania owadów" N.Pławilszczikowa. Opiera się on ma użyłkowaniu skrzydeł.
Co do literatury albumowej do Heterocera, ja osobiście polecam pracę "Moths of Europe" (pokazuję ją na skanie), a także dwutomowe wydanie "Motyle Strednej Europy" J.Fajčika (po słowacku i niemiecku).
Do wszystkich rodzin wydana jest pozycja Heppner, J. (1998). Classification of Lepidoptera. Part 1. Introduction. Holarctic Lepidoptera, '5 (Suppl. 1): 1-148. Mam to tylko na papierze, niestety nie mam pdf. Moths of Europe również polecam nie tylko gatunki ale i podgatunki, niestety bez najliczniejszych rodzin Noctuidae i Geometridae
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum