Zaczyna się nowy sezon więc najwyższa pora zrobić porządki z zeszłorocznymi zdjęciami. Na pierwszy rzut róznoraka drobnica. Poproszę o potwierdzenie lub (przeważnie) identyfikację i wzkazówki. Niestety część zdjęć niewyraźna.
1. Eucosma sp.?
2. Acleris variegana?
3. Phyllonorycter sp?
4.
5.
6.
7.
8.
9. Agriphila selasella(a może tristella?). Poproszę o jakieś podpowiedzi jak oba gatunki rozróżnić.
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 43 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2008-04-20, 14:59
Bardzo dziękuję za pomoc. Może jeszcze ktoś ma jakieś sugestie i pomysły?
Zastanawiam się czy 3. to faktycznie P. roboris. Niby się zgadza wizualnie, ale zdjęcie robiłem na przełomie lipca i sierpnia, a lepidoptera.pl podaje, że występuje w czerwcu. Wrzucam jeszcze jedno zdjęcie, które może pomoże:
To na pewno ten gatunek, jest bardzo charakterystyczny. A pojaw, cóż. Już to kiedyś gdzieś chyba pisałem, żeby pojawów na stronie Krzyśka nie traktować jako coś ostatecznego i na 100% pewnego. Krzysiek wpisuje te terminy z dostępnej literatury, kluczy, jesli są, i z netu. I nie zawsze to bedzie pasować, szczególnie do mikrusów.
Anglicy podają (UKmoths), że u nich jest jedna generacja, w czerwcu - i stąd pewnie Krzysiek czerpał informację. U nas ten motyl pojawia się już w maju, a nawet może końcem kwietnia. Tak też podają Belgowie. Nie wiem, czy ma dwa pokolenia, być może czasem daje częściowe drugie późnym latem.
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 43 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2008-04-21, 19:05
Tak, pisałeś już wcześniej o braku pewności w przypadków terminów na stronie. Ale wolałem się upewnić, tym bardziej że też czytałem informacje na Ukmoths przed pisaniem tego posta. W każdym razie dzięki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum