Zebrałem parę dni temu miny z klonu (chyba to był jawor) i wrzuciłem do moczówki
no i wczoraj gąsieniczki wyszły z liści i nie chcą wejść.
Podejrzewam, że liść był zbyt ściśnięty i napięty, uwierało je i wylazły.
Wątpię, że tak robią przed przepoczwarzeniem. Ktoś ma jakiś pomysł?
A dziś zebrałem miny z chmielu i ze szczawiu. Czekam na rezultat
Gość
Wysłany: 2008-06-26, 17:02
Jak to był jawor, to jest kilka gatunków minowców. Nie wiem czy wyszły się przepoczwarczyć, ale jeśli tak, to możesz im dać na dno pognieciony papier, by miały gdzie to zrobić.
A jakie są te miny? Typowe dla np. Phyllonorycter, czy też np. zagięty liść na brzegu jak u Caloptilia?
Zresztą zobacz tu: http://www.leafmines.co.uk/html/Plants/acer.htm
BTW
Idziesz w dobrym kierunku, podoba mi się tylko tak dalej!
Dzięki za odp i zachętę, wrzucam foty min.
Gąsieniczki myślałem, że zdechły, ale zapadły w stan dziwnego odrętwienia (jedna do połowy zbrązowiała).
W Terenach wokół Kętrzyna są miejsca, gdzie mikra siedzi w krzakach na kilogramy, b. żałuję, że jeszcze nie mam czerpaka, bo bym zrobił z niego odpowiedni użytek
Ale póki co muszę zająć się pierwszą przeprowadzką do Olsztyna (druga będzie w październiku do Lublina)
P1320671.JPG
Plik ściągnięto 115 raz(y) 93.26 KB
P1320672.JPG
Plik ściągnięto 113 raz(y) 144.18 KB
Ronnie
Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2008-06-27, 09:11
do Lublina ... to cudownie może wpadniesz na herbatę?
Ronnie
Wysłany: 2008-06-27, 19:48
niedobrze, bo chętnie bym ariona sfocił :/
Co do moejgo warsztatu pracy to dośc amatorski, mam lampkę i świecę co jakiś czas, lodówka pracuje, ale jeśli chodzi o dzienne to nic nie ma, nic a nic, tylko bielinki :/
Także jakbyś się nie miał gdzie zatrzymać do zapraszam, albo chociaż na herbatę
To prawda, ale historia zna takie przypadki - przed wojną w Pogrzebieniu k. Raciborza łowił motyle ks. Wycisło. Miał dużą i cenną kolekcję motyli śląskich, która niestety przepadła w czasie wojny. Na szczęście większość danych z kolekcji ks. Wycisły opublikował w swoich pracach Zdzisław Stuglik. W późniejszych latach dane te podają też H. Raebel, S. Toll i Antoni Drozda.
Ronnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum