Zainteresowanie grupą: ogólnie
Wiek: 31 Dołączył: 13 Gru 2007 Posty: 19 Skąd: Wielkie Drogi
Wysłany: 2008-04-25, 19:28 Gdzie nocują motyle dzienne?
Witam mam takie dziwne pytanie. Wiem że dla niektórych odpowiedź jest łatwa ale otóż gdy zbliża się wieczór motyli już nie ma. Gdzie one śpią (pod listkiem itp). Jak tak to pod jakimi roślinami najczęściej.
Za odpowiedź będę wdzięczny
Robert Rosa
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2008-04-25, 20:08
mogą spać dosłownie wszędzie, najłatwiej odnaleźć bielinki, modraszki "układające" się do snu na łodygach roślin zielnych, wród traw itd.... możliwości jest b. wiele.... a tak przy okazji: im ciemniej się robi, tym więcej motyli lata
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-04-25, 23:13
Cytat:
im ciemniej się robi, tym więcej motyli lata
Absolutna prawda. Na ponad 3000 gatunków motyli w Polsce, zaledwie około 160 to motyle dzienne. Trzeba by do tych dziennych doliczyć latające w dzień kraśniki i niektóre mikra, ale nocne zdecydowanie przeważają!!
Wielu forumowiczów ma aparaty fotograficzne. Może znajdą się tacy, co pokażą zdjęcia motyli dziennych, ale zrobione nocą? Ciekawy temat to zdjęć.
_________________ Antek
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 42 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2008-04-26, 08:18
Ale jak na takiego trafić po ciemku? Przy okazji - mnie kiedyś pawik do światła w nocy przyleciał, ale to się chyba nie liczy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum