Proszę o pomoc w oznaczeniu tego modraszka. Zdjęcie było zrobione we Włoszech.
Mam jaszcze kilka i powiem szczerze, że nie potrafię ich zidentyfikować.
Zdjęcia przedstawiają tego samego osobnika.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-05-22, 21:47
Jest to samiczka motyla z rodzaju Plebeius. Z 12 gatunków tego rodzaju, występujących we Włoszech, w grę wchodzą 4. Nie widziałem nigdy gatunku P.trappi. Z pozostałych trzech wykluczam P.argyrognomon, bo samiczki mają bardzo jasną strzępinę, prawie białą. Najbardziej prawdopodobny jest Plebeius argus, ale nie mogę do końca wykluczyć Plebeius idas. Wg klucza można je rozróżnić po wyrostkach na goleni nóg przednich, ale trzeba by mieć okaz. Z tej fotografii się nie da.
_________________ Antek
Robert Rosa
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2008-05-23, 14:50
Kwiczala Antoni napisał/a:
Wg klucza można je rozróżnić po wyrostkach na goleni nóg przednich, ale trzeba by mieć okaz. Z tej fotografii się nie da.
... i właśnie... wg mnie, to jeden z tych właśnie 2 ostanich przez Antka wymienionych, czyli Plebeius sp. ... więcej się chyba nie da wycisnąć...
Dziękuję bardzo za odpowiedzi i dorzucam następne trzy.
Jak znajdę więcej czasu to dodam kolejne.
Zdjęcia 3-4-5, 6-7, 8-9 przedstawiają kolejne osobniki.
Fotografie zrobione były we Włoszech w maju 2008 roku.
Ciekawe egzemplarze z tych arguso-idasów. Żaden nie ma typowych dla tych gatunków granatowych plamek na spodzie tylnych skrzydeł (chodzi mi o ostatnie fotki)
Wydaje mi się że na zdjęciu m4-1.jpg na przednim skrzydle widać jakieś "coś" plamko podobne, albo możliwe że chce widzieć
Oczywiście mogłem źle oznaczyć dlatego czekam na opinię ktoregoś z naszych wspaniałych ekspertow
I znowu dziękuję bardzo. I dodaję kilka kolejnych.
Zdjęcia 10, 11, 12-13, 14, 15-16, 17, 18-19 przedstawiają kolejne osobniki.
I tak jak reszta fotografii, były wykonane we Włoszech.
10-Polyommatus icarus (samica), ale dla pewności należałoby mu zajrzec pod skrzydła,
11-17 -Plebejus sp. (samiec wygląda na P.idas lub P.pylaon)
18-19 -stawiam na P. icarus
Trudno oznaczyc tak zlatane osobniki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum