Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-05-26, 21:39
W północno-wschodniej Polsce L.opis jest gatunkiem częściej spotykanym niż w pozostałych rejonach. Wydaje mi się jednak, że Twój opis to też marginata. Środkowa przepaska na tylnych skrzydłach jest wg mnie u L.opis znacznie bardziej rozbudowana i szersza.
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2008-05-27, 14:33
Przy odróżnianiu obu gatunków warto również zwracać uwagę na kształt plamy w nasadowej części przedniego skrzydła. U Lomaspilis opis jest ona zazwyczaj szersza. Poza tym odcień czerni jest ciemniejszy, ale to widać dopiero w zbiorze. L opis pojawia się prawie miesiąc później niż L marginata, w jednym pokoleniu.
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2008-05-27, 21:49
Na obu zdjęciach na pewno Lomaspilis marginata. Cechy które wymieniłem u L opis są jeszcze bardziej uwydatnione. Do prawidłowego oznaczenia należy brać pod uwagę wszystkie wszystkie wymienione powyżej cechy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum