Nawiązując do mojej odpowiedzi na ostatni post Mnicha, to przedstawiam część motyli, które sfotografowałem w gankach bloków mieszkalnych. I proszę o oznaczenie motyli, albo o sprawdzenie moich prób. 410, 411 to zwójki, 412 - wg mnie Agonopterix arenella, 413 - nie wiem (dł. sk. ok. 15 mm), 417 - Thera obeliscata, 418 - z rodziny Yponomeutidae?, 419 - Eupithecia, 421 Eupithecia subfuscata? 425 - z rodziny Depressariidae. Przy okazji, proszę spojrzeć na ostatni mój post pt. Trzy miernikowce. Za nieocenioną pomoc ekspertów na tej stronie bardzo serdecznie dziękuję, bo dużo się nauczyłem dzięki nich, (choć może czasem zbyt powoli - ale tego jest duuuuużo!). Pozdrawiam. Piotr
Dzięki Ci Jasiu za odpowiedź, ale myśle, że się mylisz. Właśnie sprawdziłem Twoją sugestię na stronie K. Jonki. Po pierwsze, mój motyl miał długość skrzydła ok 9-10 mm, a M. circumvoluta to dużo większy owad. Po drugie, M. circumvoluta ma dodatkowy rząd czarnych kropek przed zewnętrznym brzegiem skrzydła. Pozdrawiam. Piotr
Ronnie
Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2008-06-03, 06:42
oczywiście mogę się mylić, to ja Ci dziękuję za to że mnie poprawiłeś po prostu żaden inny gatunek nie przychodzi mi do głowy, na stronie K. Jonki często są odnośniki do podobnych gatunków a tutaj nie było więc myślałem że to on sory za zamieszanie mam nadzieję że ktoś szybko Ci oznaczy te motyle pozdrawiam
PS. Co do tych dwóch pierwszych nie myślisz Piotrze że może to być Hedya sp. ?
Dziękuję za odpowiedzi. A dla Jasia: żadne zamieszanie. Wszyscy mylimy się od czasu do czasu. Żebyśmy sie tylko uczyli z naszych błędów, to Ci dopiero sztuka! Piotr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum