Wysłany: 2008-05-16, 15:38 ekran do nocnych połowów - akumulator i reflektor od malucha
Dzisiaj znowu natknąłem się na leśniczego podczas wędrówek po lesie.
Podał mi ciekawy (choć nie wiem na ile skuteczny) sposób na zrobienie ekranu:
wystarczy akumulator samochodowy + reflektor samochodowy (np. od malucha) wyciągnięty ze szrotu, no i oczywiście prześcieradło.
Co o tym sądzicie?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-05-16, 16:54
Teoretycznie tak. Żarówki samochodowe mają moc 55-60 W. Z 12V akumulatora biorą więc około 5A prądu. Przy pojemności akumulatora 60 Ah można by świecić 12 godzin. Ale...
Nawet nowy akumulator rzadko kiedy ma pełną pojemność. Po pewnym czasie rozładowania, napięcie na zaciskach akumulatora spada do 9-10 Volt, co wyraźnie obniża luminancję. W sumie oceniam, że na kilka godzin jednak wystarczy.
_________________ Antek
Robert Rosa
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2008-05-17, 21:37
wystarczy... łapałem tak, kiedy jeszcze nie dorobiłem się agregatu... jeno dawałem halogen H-4 bodajże o mocy 90-95W... a i efekty były niepowiem... wystarczyło na 5-6godz. czyli praktycznie cała noc...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum