Wysłany: 2006-07-19, 18:25 poszukiwana pilnie pomoc
Dzis, niedawno napisała do mnie
Kamila gg 4177029
>czesc jestes moze ?
>mam pytanie o gąsienice
>no bo tatus na spodniach przyniósł do domu
>jest brazowa tak jasno brazowa
> ma białe plamki z czarnymi obwódkami na grzbieci
>no i znalazłam w necie podobna...Wieczernica Klonówka
>no i dałam jej przed chwila liscie klonu i wierzby i ona je olała i nie chce jesc
>moze ona tak w towarzystwie nie je
>wiesz nie znam sie na tym
>wiec moze mi cos podpowiesz ??
No i szukałam i niemoge nic znalesc zabardzo
Mówiła ze zamiesci pytanie tu na forum ale chyba sie nie obrazi jesli ja wyrecze
Acronicta aceris Wieczernica Klonówka
wiec piszcie co wiecie na temat tej gasienicy - bo bidula bedzie glodowac
hej mam gasienice brązowo jasną. Ma białe plamki z czarnymi obwódkami na grzbiecie. Wyglada jak gąsienica Wieczernicy Klonówki ale jakos nie chce jesc tego co teoretycznie powinna wiec co to moze byc ??
To oczywiście jest gąsienica klonówki - a powodem, dla którego nie chce jeść może być to, że ma zamiar się przepoczwarczyć. Wtedy gąsienice tego gatunku stają się bardzo niespokojne (oczywiście jest tak również w innymi gąsienicami, ale u klonówki to szczególnie widoczne), zaczynają nerwowo (i szybko ) łazić po hodowlarce i dość dużo czasu zajmuje im znalezienie odpowiedniego miejsca do zrobienia kokonu. Moja rada - odpowiednio przygotować hodowlarkę: klonówka lubi różne zaciszne szczeliny, więc przydadzą się kawałki kory lub jakieś płaskie drewienka ułożone na dnie, nie zaszkodzi też włożyć tam trochę liści.
zgadnij ;p Gość
Wysłany: 2006-07-19, 23:06
taak ale jakies inne rosliny poza tym klonem to chyba jada - czy to 1edyna roslina zywicielska ??? czy niemoglibyscie 1 odpowiedziec prosto na proste pytanie " czym sie zywi ?? "
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-07-19, 23:18
Wszystko (prawie) o tym motylu, w tym rośliny pokarmowe gąsienicy, można znależć na tej stronie:
http://www.lepidoptera.ba...=801&country=PL
więc po co zgadywać "gościu", wystarczy poszukać w internecie.
Tylko po co Ci wiedzieć co dawać jej jeść jak Catocala dała Ci dobre rady co dalej z nią robić. Jak by jeszcze potrzebowała jedzenia to by jadła każdą roślinę żywicielską . Gąsienica to nie człowiek ,że dzisiaj ma ochote na kurczaka to je kurczaka a naprzykład jabłka nie zje.Gąsienice jak są głodne zjedzą każdą roślinę żywicielską,a jak już nie pobierają pokarmu to żadnej z roślin nie ruszą .Posłuchaj Catocali.
Najłatwiej właśnie znaleźć gąsienice ,która ma się przepoczwarczyć bo schodzi z rośliny pokarmowej i pełza po ziemi .
Jeśli gąsienica jest poprawnie zidentyfikowana i dostaje swoja roślinę żywicielską, a mimo to nie chce jej jeść - to problem nie leży w pokarmie, bo - jak już napisał Beni - gąsienice nie są wybrednymi degustatorami, żądnymi nowych smaków Poza tym moja rada wynika z doświadczenia, hodowałam klonówkę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum