2 - powiedziałabym, że P.amandus, ale oznaczenie do weryfikacji
3 - ok
4 - Lasiocampa trifolii
5 - raczej Th. sylvestris
6 - spód faktycznie jak u ariona; jeśli wierzch też był jak u ariona, to niechybnie musi to być arion
Byłem tam przed chwilą ale nie było żadnego ariona. Za to latało dużo amandusów i argyrognomonów. W sobotę po egzaminie pójdę na kolejne łowy
A teren byś się zdziwił, w pobliżu cementowni i wysypiska śmieci heh a niedaleko budują nowe osiedle a szkoda, bo są tam teraz łąki całe w kwiatach... a w nieczynnym hydrancie jakieś ptaszki gniazdo uwiły, tylko słychać popiskiwanie młodych
Też na początku miałam go na myśli, tylko stwierdziłam potem - jak widać błędnie - że brak tych jego błyszczących plamek jest wrodzony, a nie nabyty przez zlatanie
1. Ectypa glyphica, mocno nadwyrężona zębem czasu i nie tylko.
2. można rozważać jeszcze możliwośc Cupido argiades - wskazuje na to przebieg plamek na spodzie przedniego skrzydła, które tworzą niemal prostą linię. Tło spodu jest niebieskawe, a nie szare jak u P. argyrognomon. Ogonków już nie ma bo okaz jest leciwy. Pewności jednak nie mam.
5. Ochlodes sylvanus (widać jasne plamki)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum