Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2008-06-22, 21:01 dzisiejsze sówki
Cztery oznaczyłem a pięciu nie mogę. Chwilowa pomroczność związana z upałem Zastanawia mnie również Lacanobia oleracea - ma dziwne dwie ciemne podłużne plamki wzdłuż wewnętrznej krawędzi przednich skrzydeł. Proszę o pomoc.
1 - Mythimna albipuncta
2 - Oligia sp., wg mnie latruncula
3 - Cosmia pyralina (gdybyś jeszcze ją miał, to się na nią piszę )
4 - zdaje się, że Lacanobia thalassina
5 - Caradrina morpheus
Oznaczone - ok. A te ciemne plamki u L. oleracea to normalne plamki czopkowate, tyle że trochę intensywniejsze w odcieniu niż zwykle
Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2008-06-23, 21:35
Dziękuję za pomoc.
Trochę mnie zaskoczyła Twoja prośba, spodziewałem się, że zamówisz Eucarta virgo, ale Cosmia pyralina oczywiście jest do wzięcia. Co prawda nie ten na zdjęciu tylko inny, ale jest ich bardzo dużo, więc nie ma problemu. Trudno się jej fotografuje - nie chcą pozować więc jeden w lodówce siedzi
E. virgo latała u mnie w sporej ilości parę lat temu, wtedy udało mi się jej nałapać. A na C. pyralinę jeszcze u siebie nie trafiłam (albo ona na mnie ), stąd taki mój wybór
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum